PHP echo komutu

PHP içinde Echo komutunu ekrana bir çıktı vermek istediğimizde kullanırız. Bildiğiniz gibi PHP server tarafından yorumlanır, ziyaretçi arkada çalışan PHP komutlarının hiçbirini görmez. Programcı browser ekranında kullanıcıya sonuç göstermek istediğinde echo  komutunu kullanır.

echo komut ve çıktı örnekleri

  • echo komutundan sonra bir metin ifadesi geliyorsa tırnak işareti içine yazılır.

Ekran görüntüsü

PHP komut:

<?php
echo “WordPress Videolu Kurs PHP dersleri”;
?>

  • echo komutu ile yazdırılan bir metin ifadesinin içinde de tırnak işareti kullanırsak; “Parse error: syntax error, unexpected T_STRING, expecting ‘,’ or ‘;’ ” şeklinde yazılım hatası ile karşılaşırız. PHP dilinde tırnak işaretinin kullanımı bir yazım kuralına bağlanmıştır. Bu ve benzeri gibi PHP için özel anlam ifade eden karakterleri, yazı içinde kullanabilmek için başına “\” işareti eklememiz gerekir.

PHP komut:

 

<?php
echo “WordPress “önemli” Videolu Kurs PHP dersleri”;
?>

Ekran görüntüsü

Düzeltmiş PHP komut:

<?php
echo “WordPress \”önemli\” Videolu Kurs PHP dersleri”;
?>

 

Ekran Görüntüsü

  • echo komutu ile tanımlanan değişkenler ekrana yazdırılabilir. Değişken yazdırırken tırnak işareti kullanılmaz, değişkenin değeri ekrana yazdırılır. Aşağıda değişkenin değeri olan “Videolu Kurs” yazısı ekranda gözükecektir.

PHP komut:

 

 

Ekran Görüntüsü

<?php
$degisken=“Videolu Kurs”;
echo $degisken;

?>

  • Değişkenin değerini değilde değişkenin adını ekrana yazdırmak istersek tek tırnak işareti içine alırız. Aşağıda görüldüğü gibi ilk echo komutu ile birlikte tek tırnak işareti kullanıldı. Ekranda “$degisken” değeri yerine değişkenin ismi yazıldı.  İkinci echo komutu ise ekrana değişkenin ismini değil değerini yazdırdı.

 

Ekran Görüntüsü

<?php
$degisken=“Videolu Kurs”;
echo$degisken değeri=;
echo $degisken;
?>

  • Echo komutu dizi elemanlarının ekrana yazdırılması içinde kullanılır. Aşağıdaki örnekte kullanılan echo komutlarının ilkinde; Sabit bir metin ifadesi ve Dizi elemanlarından ilki ekrana yazdırıldı. İkinci echo komutuyla, ikinci dizi elemanı ekrana yazdırıldı ve son olarak üçüncü echo komutu ile yine sabit bir metin ifadesi ekrana yazdırıldı.

<?php
$test_dizi = array(“site_adi” => “WordPress”, “devami”=> “Videolu Kurs”);
echo “Bu dersler {$test_dizi[‘site_adi’]}”;
echo “{$test_dizi[‘devami’]}”;
echo ” tarafından hazırlandı”;
?>

Ekran Görüntüsü

Echo komutu  ile Print arasındaki fark

Print komutuda echo komutu ile aynı işlevlere sahiptir. Aralarındaki farklılıklar ise;

  • Echo komutu ile birlikte çoklu ifadeler yazdırılabilir. Print komutu ile tek bir metin ifadesi yazdırılabilir.

echo “wordpress “ , “videolu “ , “kurs”; —–> Kullanılabilir

print “wordpress “ , “videolu “ , “kurs”;—–> Hata Mesajı verir.(Parse error: syntax error, unexpected ‘,’ in)

  • echo komutu , yorumlanması açısından print komutundan biraz daha hızlıdır. Aradaki süre farkı çok azdır. Bu hız farkı hem “echo” ve “print” kelimelerinin harf sayılarındaki farktan kaynaklanır (t). Hem de print komutu return bir değer içerir.  Echo komutunda ise bu değer yoktur. Sonuçta kullanım açısından her ikiside neredeyse aynıdır. Aradaki işlem süresi ise ihmal edilebilecek kadar azdır.  10000 karakter 20000 karakter gibi çok uzun ifadelerde 1 sn civarında bir fark yaratır.

Benzer Konular

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.