PHP if – else kullanımı

PHP programının akışını belirlediğimiz şartlara göre yönlendirmek için kullandığımız komutlardır. Programın akış yönünü değiştirebilir ya da verdiğiniz şarta göre ekrana bir mesaj iletebilirsiniz. Kullanım alanı oldukça geniştir, bu nedenler temel if-else  kullanımını vermeye çalışacağım.

if – else kullanım mantığı

Komutun uygulama mantığı ve yazılımı aşağıdaki gibidir. if ve else şartlarını birbirinden ayırmak  için süslü parantez ” { ” kullanılabilir. if “eğer”, else “değilse” olarak düşünülebilir.

if şartı: if tek başına kullanıldığında, sadece verilen şart doğru olduğunda bir eylem gerçekleştirilir.
if … else şartı: if ve else beraber kullanıldığında, if ile verilen şart doğru değilse, else için belirlenen eylem gerçekleştirilir.
if … elseif…if şartı:
if  ve elseif  için  şartlar belirlenir, hangisi doğruysa  belirlenen  eylem gerçekleştirilir. Her ikiside doğru değilse else için belirlenen eylem gerçekleştirilir.

Karışık gibi gözüküyor ancak, aşağıdaki örnekleri incelediğinizde ne kadar zevkli ve kolay olduğunu göreceksiniz. Konunun biraz daha iyi kavranması için küçük bir akış diagramı hazırladım. PHP programıda aynı yandaki mantıkla hareket ederek işlemi sonuçlandırır.

if ( belirlenen şart) {
doğruysa yapılacak işlem
} else
if {
yukarıdaki şart doğru değilse yapılacak işlem
} else {
if ve elseif doğru değilse yapılacak işlem
}

if – else kullanım örnekleri

İlk örneğimizde sadece if şartını kullanıyoruz. if şartı yanlışsa program hiç bir işlem yapmayacaktır.

<?php
$a=1;
$b=2;
if ($a<$b) {
echo “$a sayısı $b sayısından küçüktür.”;
}
?>

a ve b isimli iki değişken tanımladık ve programa şartımızı verdik. Eğer a değişkeni b değişkeninden küçük ise ekrana “$a sayısı $b sayısından küçüktür.” yaz dedik. Program çalıştırıldığında ekranda ” 1 sayısı 2 sayısından küçüktür.” ifadesi gözükecektir. a değişkeninin değerini “3” ($a=3;) olarak değiştirip, tekrar çalıştırdığımızda ekranda hiç bir ifade yer almayacaktır. Çünkü; bu durumla ilgili tanımlı bir eylemimiz yok.

İkinci örneğimizde yukarıdaki kodlara else ifadesinide ekleyelim ve if şartının doğru olmadığı durumda ne olduğunu gözleyelim.

<?php
$a=1;
$b=2;

if ($a<$b) {
echo
“$a sayısı $b sayısından küçüktür.”;
} else { echo “$a sayısı $b sayısından küçük değildir.”;
}
?>

Eğer a sayısı b sayısından küçükse; ekrana “$a sayısı $b sayısından küçüktür.” yaz, küçük değilse “$a sayısı $b sayısından küçük değildir.” yaz dedik. Ekranda ” 1 sayısı 2 sayısından küçüktür.” ifadesi gözükecektir. a değişkeninin değerini “3” ($a=3;) olarak değiştirip, tekrar çalıştırdığımızda “3 sayısı 2 sayısından küçük değildir.” mesajı gözükecektir. Program şu ana kadar normal çalışıyor; peki a değişkeninin değerini 2 yaparsak ne olur ? yine yanlış bir ifade olmaz ama tam istediğimiz sonucu almamış oluruz. o zaman 3. bir koşula daha ihtiyacımız var.

üçüncü örneğimizde bir şart daha ekleyip daha net bir sonuç elde edelim.

<?php
$a=1;
$b=2;

if ($a<$b) {
echo
“$a sayısı $b sayısından küçüktür.”;
} elseif ($a==$b) {
echo
“$a sayısı $b sayısına eşittir.”;
} else
{echo “$a sayısı $b sayısından büyüktür.”;
}
?>

Eğer a sayısı b sayısından küçükse, örneğin $a=1 ve $b=2 için ; “1 sayısı 2 sayısından küçüktür.”. Küçük değilse elseif komutuna bakılır. $a değerini 2 yapalım. Ekranda “2 sayısı 2 sayısına eşittir.” mesajı alırız. Eğer buda doğru değilse else komutuna bakılır. $a değerini 3 yaptığımızda  “3 sayısı 2 sayısından büyüktür.” mesajını göreceğiz.


Aşağıda biraz daha gelişmiş bir örnek yer alıyor. Ancak son örneğe geçmeden önce eğer okumadıysanız, Karşılaştırma Operatörleri ve Mantıksal Operatörler yazılarına bir göz atmanızı tavsiye ederim. Hem if – elseif – else ile ilgili bir iki örnek daha bulabilirsiniz hemde küçük, büyük, küçük eşit, büyük eşit, &&, and, or  gibi kavramlara göz atabilirsiniz.

Son örneğimiz biraz daha farklı olsun. Diyelimki üyelik girişi hazırlıyorsunuz. Sitenize bir üyeniz geldiği zaman isim ve şifre bilgilerini girecek ve kullanıcı rolünü işaretleyecek. Eğer adminse başka bir mesaj, normal kullanıcı ise başka bir mesaj gösterilecek. Şifre ve isim bilgisi yanlışsa hata verecek. Şu anda database bağlantı konularını anlatmadığım için örneği basitleştirerek değişkenler üzerinden anlatacağım. İleride database bağlantı komutlarıyla birlikte daha profesyonel bir script hazırlayabilirsiniz.Şu anda sadece 2 kullanıcının kayıtlı olduğu bir yapıyı örnekledim.

<?php
$kullanici_adi=“wpkurs”;
$sifre=“1234”;
$rol=“admin”;

if (($kullanici_adi==“wpkurs” && $sifre==“1234” ) and ($rol==“admin”)){
echo “Hoşgeldin WpKurs, siz adminsiniz”;
} elseif ($kullanici_adi==“php_ders” && $sifre==“5678”){
echo “Hoşgeldin php_ders, siz admin değilsiniz”;
}else {
echo “sistemde $kullanici_adi adinda bir kullanıcı yok ya da yanlış şifre girdiniz.”;
}
?>

bu yukarıdaki örneği localhostunuzda denediğinizde ekrandaki mesajları izleyebilirsiniz. Şu haliyle çalıştırdığınızda hangi mesajı alacağınızı tahmin edebiliyorsunuz sanırım. daha sonda $kullanici_adi=”php_ders”; ve $sifre=”5678″; olarak deneyin. En son olarak kullanıcı adı ve şifre bilgilerinden ikisini birden ya da sadece bir tanesini yanlış isimler girerek deneyin.


Benzer Konular

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.