WordPress Hızlandırma – Resimleri paylaştırma

Site hızı 3.Bölüm – Paralel indirme yazımda site kaynaklarını daha fazla domain veya subdomain e paylaştırarak hız kazanabileceğimizi yazmıştım.  Statik sayfalarda paralel indirme uygulaması nasıl yapıldığını bu yazımda belirtmiştim.

WordPress dosyalarında farklı domainlere paylaştırmak mümkün. Ancak wordpress de dosyaları paylaştırırken dosya kaybını dikkate almamız gerekiyor. Sonuçda eklentilerde bu dosyalarla işlem görüyor ve yer değişikliği yapıldıktan sonra bu dosyaları bulması gerekiyor, aksi taktirde sorun yaşanabilir.

Bu yüzden tema grafikleri ve uploads/ klasöründe bulunan resimlerini farklı domaine paylaştırmayı seçtim, bu alanda sorun yaşamayacağımızı kendi deneyimlerimden biliyorum. Tema grafiklerini Site hızı 3.Bölüm yazımda anlatmıştım…

Uploads klasörünü farklı domaine taşımak

Uploads klasörünü farklı bir domaine taşıma işlemini gerçekleştirirken öncelikle veritabanınızı yedeklemenizi tavsiye ederim, çünkü bu işlemi yapmak için database de ufak bir komut vermemiz gerekiyor. Bu aşamadan sonra kendimize yeni bir subdomain oluşturmalıyız bu işlemi hostumuzda yapıyoruz…

Örneğin:

http://harici.alanadi.com

SubDomain oluşturduktan sonra wp-content/uploads klasörünü önce pc mize indirip daha sonra yeni oluşturduğumuz http://harici.alanadi.com içine atıyoruz. Artık resimlerimize buradan http://harici.alanadi.com/uploads ulaşmamız gerekiyor. Bu aşamadan sonra dosya izinlerimizi vermemiz gerekiyor. FTP ile hostumuza bağlanıp harici klasörümüze 755 uploads klasörümüze de 777 izinlerini veriyoruz.

Bu işlemide yaptıktan sonra wordpress de admin olarak kontrol panelinize giriş yapıp ayarlar altında ortam menüsüne tıklıyoruz. Burada “Yüklemeleri bu klasörde sakla” alanında değişiklik yapmamız gerekiyor…

standart olarak şu şekilde görünüyor

wp-content/uploads

biz burayı şu şekilde değiştiriyoruz

harici/uploads

ve “Dosyalar için tam adres yolu” yazan yere

http://harici.alanadi.com/uploads

giriyoruz…

Yukarıdaki örnekde “harici” klasörümüz subdomain oluyor her iki alanda sonunda slaş işareti olmaması gerekiyor.

Bu aşamadan sonra database geçiyoruz, burada sql alanında aşağıdaki komutu giriyoruz.

UPDATE wp_posts SET post_content = REPLACE(post_content, 'http://alanadi.com/wp-content/uploads/', 'http://harici.alanadi.com/uploads/');

Bu komut ile birlikte yönlendirmeyi gerçekleştiriyoruz şuana kadar kullanılan yolu şu yolla değiştir diyoruz. Bu sefer her iki URL sonunda slaş olması gerekiyor.

Evet artık işlemi başarı ile gerçekleştirdik ve artık sizde daha hızlı bir wordpress sahibi olarak sevinebilirsiniz. Kaynaklarınızı farklı domainlere taşıma işlemi ile wordpress sitenizi büyük ölçüde hızlandırmış oldunuz.

Herşey başarıyla gerçekleştimi?

Bu çözümü kullanarak başarılı olan varsa yorum bırakarak paylaşırsanız sevinirim, aranızda sorusu olan varsa yorum bırakarak lütfen sorun.

Benzer konular:

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.