WordPress Yedekleme (Backup)

WordPress Yedekleme (Backup) neden gereklidir? Website sahipleri zaman zaman bir takım sorunlarla karşılaşabilir, sitemiz saldırıya uğrayabilir, virüs bulaşabilir, hostumuzdan kaynaklanan bir hatadan olabilir, veya yeni bir işlem sırası geri dönüşümü olmayan bir hatadan dolayı sitemiz yok olabilir. Belkide hayatımızın en büyük projesi bir anda yok olduğunda gerçekten çok acı verici bir durum olabiliyor… Bu durumu yaşamamak için sitemizin yedeğini almak hayat kurtarabilir.

WordPress Yedekleme (Backup) nasıl yapılır?

WordPress sitemizin yedeğini almak için öncellikle FTP ile Hostumuza bağlanıp root klasörümüzü (ana dizini) bilgisayarımıza indirmemiz gerekiyor, daha sonra SQL Veritabını yedeğini alarak bu işlemi bitirmiş oluyoruz. İlk anlatacağım işlem FTP Filezilla ile hostumuza bağlanıp root klasörümüzü bilgisayarımıza indiriyoruz… aşağıdaki resimlerin tam boyutunu görmek için üzerine tıklayın…

ana dizin

Hostumuzda Root Klasörü

Bu işlemi yaptıktan sonra sitemizin yedeğini almış oluyoruz sitenin boyutuna, serverin aktarım hızına ve internet bağlantınıza göre biraz zaman alabilir. Bu durumda sitenizde olan resimleri temayı ve eklentileri yedeklemiş oluyoruz, içerik ve yorumları yedeklememiz için SQL Veritabanını (Database) yedeklememiz gerekiyor…

WordPress SQL Veritabanı (Database) yedeklemesi nasıl yapılır?

İlk olarak sitemizin cPaneline bağlanıyoruz ve database altında “phpmyadmin” tıklıyoruz… Bu şekilde veritabınımızın olduğu alana gelmiş oluyoruz. Bu aşamadan sonra önce sol tarafda veritabanımıza tıklıyoruz….

database seç

Veritabanımıza tıklayarak seçiyoruz

Sonra dışa aktara tıklıyoruz…

database dışa aktar

Bu aşamada dışa aktara tıklıyoruz

Dışa aktara tıkladıktan sonra aşağıdaki resimde olduğu gibi tablolar ve alanları işaretliyoruz…

database ayarları

Resimde olduğu gibi işaretliyoruz

Bu aşamadan sonra tek bir adım kalıyor, sıkıştırmayı kendiniz belirleyebilirsiniz zip veya sql olarak işaretlerseniz daha sonra geri yükleme esnasında bunu göz önünde bulundurmalısınız ve geri yükleme işlemindede hangi formatta olduğunu işaretlemelisiniz…

database son adım

Son adımda alanları işaretledikten sonra git tıklıyoruz

Evet son olarak “Git” tıkladıktan sonra dosyamızı bilgisayarımıza indirerek SQL veritabını (Database) yedeğini almış oluyoruz. Sitenize ait olan içeriği ve yorumları da bu şekilde yedekledik ve artık olası bir olumsuz durumda sitemizi eski haline alabiliriz. SQL Database backup ile güzel bir anlatımda wordpress codex bulabilirsiniz.

Benzer konular:

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.