XAMPP Nedir ?

WordPress tema yapısı ile ilgili yazıdan sonra, template dosyalarının içeriklerinde değişiklikler yapıp konuyu deneyerek inceleyeceğiz.  Test amaçlı bu denemeleri normal bir web server üzerinde ya da hali hazırda yayında olan bir site üzerinde denemek kokunç sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle; bu testleri yapmak için local bir web server’a ihtiyacımız var. XAMPP tam burda imdadımıza yetişiyor. PHP dosyalarının yorumlanması, WordPress database’inin çalıştırılması, MySQL ortamının sağlanması görevlerini XAMPP yerine getirecek . Bizde local bir web server üzerinde çalışmanın rahatlığını yaşayacağız.

XAMPP Kurulumu

Yapmamız gereken ilk şey XAMPP 1.7.1 download etmek olacak. Siteden yeni versiyonuda temin edilebilir. Şimdi adım adım kuruluma ve WordPress’i localde nasıl çalıştırabileceğimize bakalım.

  • İlk aşamada program dilini seçiyoruz. İngilizce ve Almanca dil desteğivar.

XAMPP Kurulum2

  • Karşılama mesajından sonra, Programı kuracağımız dizini belirtiyoruz. Default olarak bırakmakta fayda var. Program default olarak kendini C:\xampp dizini altına kuracaktır. Next ile devam ediyoruz.

XAMPP Kurulum4

  • Kurulumun en can alıcı menüsünde, istediğimiz servisleri belirtiyoruz. “Install Apaches as service” ve “Install MySQL as service” satırlarını işaretliyoruz ve “Install” butonuna basıyoruz.

XAMPP Kurulum5

  • Dosyalar yüklendikten ve kurulum bittikten sonra “ok” butonu ile bir sonraki aşamaya geçebiliriz

XAMPP Kurulum8

  • Yükleme işlemi bitirildiğinde  “Control Panel Application” ekranı otomatik olarak açılacaktır. O anda çalışan servislerin durumunu görebilir ya da özel ayarlar yapabilirsiniz. Biz bundan sonraki aşamalarda Apache ve MySQL kullanacağımız için her ikisininde işaretli ve çalışır (Running) durumda olması gerekiyor.

XAMPP Kurulum9

Kurulum aşamasını tamamladık. Artık web tarayıcımızın adres çubuğuna “http://localhost” yazdığımızda, webserver bizi karşılayacaktır. Ancak, WordPress uygulamamız için henüz hazır hale gelmedik. Şimdilik sadece PHP dosyalarımızı çalıştırabiliriz. Uygulamaların localhost tarafından yürütülebilmesi için kullanacağımız tüm dosyaların “C:\xampp\htdocs” dizini altına atılması gerekmektedir. Burası root klasörü diye adlandırılır. Projelerimizi “htdocs” altında klasörleyerek web browser’ımızdan çağırabiliriz. Hadi şimdi WordPress kurulummunu tamamlayalım.

XAMPP WordPress ayarları

Web Browser adres barına “http://localhost” yazıp dil seçimini yaptıktan sonra XAMPP penceresi açılacaktır. “Security” başlığı altında localhost erişimleri için şifre verilebilir. Default olarak kullanıcı adı “root” , şifre ise boş gelmektedir. Daha sonra database’e erişmek istediğimizde bu kullanıcı adını ve şifresine ihtiyacımız olacak. Bu nedenle güvenliğinizi sağlamak için girdiğiniz  şifreyi unutmamaya özen gösterin :) sonra çok uğraşmanız gerekebilir. Bu güvenlik paranoyasını geçtikten sonra, “Tools–>phpMyAdmin” linkini tıklayarak WordPress için  databese oluşturacağız.

XAMPP kurulum10

  • Eğer şifre belirlemediyseniz, phpMyAdmin girişi için kullanıcı adı : “root” şifre ise boştur. Veritabanını oluşturmak hiç vaktimizi almayacak. Dil seçeneğini Türkçe olarak ayarlayabilirsiniz.(Interface–>Language). MySQL localhost yazısının hemen altındaki “create new database”(yeni veritabanı oluştur) kısmına “wordpress” yazıyoruz. Bu database ismini daha sonra kullanacağız. “MySQL connection collation” bölümünde “utf8_unicode_ci” seçiyoruz ve Create butonuna basıyoruz. Database oluşturuldu. Şimdi “root” kullanıcısının bu database üzerindeki yetkilerini “Privileges” bölümünden kontrol ediyoruz.

XAMPP WordPress

  • Yetkilerin aşağıdaki gibi gözükmesi gerekmektedir. Gerekli kontrolleri yaptık. Şu anda php komutlarını çalıştırabiliriz. WordPress database de oluşturuldu. Geriye bir tek WordPress kurulumu kaldı.

XAMPP PhpMyAdmin

  • Öncelikle WordPress 3.0.3‘ü indiriyoruz ve  Zip dosyasını “C:\xampp\htdocs” dizini altına açıyoruz. İşleminiz bittiğinde “C:\xampp\htdocs\wordpress” şeklinde olduğundan emin olun. Şu aşamada Web browser adres barına “http://localhost/wordpress” yazdığınızda aşağıdaki gibi bir  hata almanız  gerekir. Bu iyi yolda olduğumuzu işarettir. Çok küçük bir ayarlamadan sonra WordPress localhost üzerinde çalışmaya başlayacak. Bu mesaj bize WordPress config dosyasına tanımladığımız database ile ilgili bilgileri girmemiz gerektiğini söylüyor. Bizde sabırsızlandığımız için hemmen “C:\xampp\htdocs\wordpress\wp-config-sample.php” dosyasyını buluyoruz.

    XAMPP WordPress

  • wp-config-sample.php dosyasını herhangi bir php script editor yardımıyla açalım. Bazı kaynaklarda notepad kullanılabildiği yazıyor ancak, ben kullandığımda sorunlarla karşılaştım. Notepad++, Webocton, Adobe Dreamweaver benim kullandığım editorler ve şu ana kadar hiçbir hata ile karşılaşmadım. Tercih ettiğiniz bir editorle wp-config-sample.php dosyasını açın.
  • Yukarıdaki satırlarda gerekli alanları ben kendi ayarlarıma göre düzenledim. Şu ana kadar anlatılanlarda herhangi bir değişiklik yapmadıysanız, bittiğinde  sizin dosyanızda bu şekilde olacaktır. Eğer değişiklik yaptıysanız aşağıdaki alanlarda  ‘ ‘ arasında kalan ifadeleri, kendi erişim kurallarınıza göre doldurmanız gerekecek. Tüm bu işlemleri bitirdiğinizde dosyanın ismini “wp-config.php” olarak değiştirip kaydedin. Bu kısım çok önemli dosya  ismini değiştirmezseniz wordpress localde çalışmayacak ve hata alacaksınız.

define(‘DB_NAME’, ‘wordpress’); //phpMyAdmin alanında tanımladığımız database ismini buraya yazıyoruz

define(‘DB_USER’, ‘root’);//herhangi bir değişiklik yapmadıysanız kullanıcı adınız “root” olacaktır.

define(‘DB_PASSWORD’, ”);//şifre kısmı boş..

define(‘DB_HOST’, ‘localhost’);//sunucumuz “localhost” olarak kalacak.

  • Tüm bu işlemleden sonra finale geldik.  Daha önce bir hata oluşmamışsa adres  barına “http://localhost/wordpress” yazdığınızda artık install.php ekranı  gelecektir. WordPresss site başlığımızı (- ben “WordPress Tema Yapısı” olarak girdim-) ve admin paneline ulaşmak için gerekli bilgilerimizi girip, “Sitemin Google ve Technorait gibi arama motorlarında görünmesine izin ver” işaretini kaldırdıktan sonra, WordPress kur butonuna basıyoruz.

    XAMPP WordPress

  • Artık WordPress temamız localhost üzerinde izlenecek hale geldi. Bundan sonra yaptığınız değişiklikleri  “http://localhost/wordpress” adresinden izleyebilirsiniz. Tebrikler!!
XAMPP WordPress Final

XAMPP WordPress

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.