Stoksuz satış da denen Dropshipping Nedir ve Nasıl yapılır? Sermayesiz ticarete girmek için dropshipping nasıl başlanır rehberini adım adım okuyup, öğrenin.

E-ticaret sitesi ya da sosyal medya üzerinde satış yapmak isteyenlerin ilk durağı genellikle Dropshipping sistemi olur. Stoksuz ve sermayesiz başlamak mümkün olduğundan kaybedilecek herhangi bir şey yoktur.

Ancak her işte olduğu gibi dropshipping’ten kazanç elde edebilmek; emek, sabır ve çalışma gerektir. Doğru taktikler uygulandığında düzenli şekilde gelir elde etmek son derece olası. O halde sistemi tanıyalım ve adım adım nasıl yapılırmış öğrenelim.

dropshipping dolandırcılığı

dropshipping nedir ve nasıl yapılır

Dropshipping Nedir ve Nasıl Yapılır?

Dünya genelinde milyar dolarlık pazar payına sahip dropshipping sistemine başlamak ve satış yapmak bundan 5 yıl önce çok daha rahattı. Çünkü Türkiye’de rekabet oldukça azdı. İnsanlar gelir elde etmeye başladıkça talep ve dolayısıyla rekabette artmış oldu.

Bugün hangi sosyal medya platformuna girerseniz girin karşınızda komisyonlu satış yapmak isteyen ve evden ürün satışı gerçekleştiren onlarca firma ve kişi çıkacaktır.

Ek gelir elde etmek isteyen de tam zamanlı iş olarak görende şu anda dropshippig – stoksuz satış sisteminin içindeki yerini almış durumda. Avantajlarından ve dezavantajlarından detaylıca bahsediyor olacağız. Ama önce dropshipping dolandırıcılığı ya da sahtekarlığı konusuna açıklık getirmek istiyorum.

Dropshipping Dolandırıcılığı Nedir?

Çünkü güvenmediğimiz ortamda iş yapmak istemeyiz. Dropshipping dolandırıcılık mıdır? Birazdan neyin ne olduğunu anladığımızda sistemin harika olduğunu ama ne yazık ki art niyetli kişiler tarafından suistimal edilebileceğini göreceğiz. Dolandırılmamak ve kandırılmamak adına dikkat edilmesi gereken durumların altını çizmek istiyorum.

Dropshipping; stoksuz satış yapmaktır. Dolayısı ile ticaretin içine doğrudan giriş yapmış oluyorsunuz.  Müşterilerinizi görmeden online platformlar üzerinde ödeme alarak ve ürün göndererek satış yapmış oluyorsunuz.

Ödemeyi müşteriden alma kısmında herhangi bir sorun yok. Çünkü sistem “Önce öde, sonra al” prensibine göre çalışıyor. Ödeme kanalları aşağıdaki gibi olabilir.

  • Ödemeyi tedarikçi firma alıyor. Ya banka havalesi ya da kapıda ödeme sistemiyle tahsilat yapılıyor.
  • E-ticaret siteleri üzerinden kredi kartı ile alınıyor.

dropshipping dolandırıcılığı müşteriden ödeme almakla ilgili değil. Kimse ürünü gönderip ardından da parasını beklemiyor. O zaman sahtekarlık iki şekilde olabilir.

  1. Müşteri parayı öder ama ürün teslim edilmez. Müşteri dolandırılmış olur.
  2. Tedarikçi ile anlaşan satış ortağı (Dropshipping yapan kişi) ürün satılmasına karşılık hak ettiği kazancı alamaz. Satış ortağı -ve muhtemelen müşteri- dolandırılmış olur.

O halde komisyonlu satış (stoksuz satış) yapmak isteyen satış ortağı için birinci kural; “Güvenilir tedarikçilerle çalışmaktır”.

Müşteri açısından bakıldığında da birinci kural: “Güvenilir kişilerden, firmalardan alış veriş yapmaktır”.

Dropshipping Nedir?

Kimileri “Stoksuz satış”, kimileri de “komisyonlu satış” olarak adlandırıyor.

Girişimci sosyal medya, e-ticaret sitesi vb. kanallarda satmak üzere tedariçi ya da tedarikçilerle anlaşır. Toptan fiyatına alıp perakende fiyatına satar. Anlaştığı tedarikçilerin mallarını satın almaz ve stoklamak zorunda kalmaz. Tanıtım yapar, müşteri bulur. Müşteriye ödeme yapacağı bilgileri gönderirken, müşterinin de bilgilerini tedarikçiye gönderir.

Müşteri parayı öder, tedarikçi faturayı kesip ürünü gönderir, satış ortağı komisyonunu alır.

Dropshipping Taktikleri Nelerdir?

“Bir arkadaşım var, evden ürün satarak geçimini sağlıyor… Çok güzel iş, bende yapabilirim” diyen herkes bir şekilde işin içine dalıyor. Evet herkesin para kazanmak istemesi son derece normal. Herkes para kazanabiliyor mu? Hayır…

Çünkü dropshipping nedir ve nasıl yapılır? Sorusu en çok soru olmasına karşın bence anahtar soru “Dropshipping Taktikleri Nelerdir?” olmalı. Başarıyı yakalamak doğru yöntemleri izlemekle olur.

Ürün Seçimi

Herkesin sattığı ürünü satarak para kazanılır kazanılmasına da rekabeti kırmak zordur. İnsanlar alıştığı ve güvendiği kişilerden ürün satın almayı tercih ederler.

Pazardaki yerini sağlamlaştırmış satıcılar gelirlerinin bir bölümünü de reklam kampanyalarına ayırıyorlar. Google reklamları, sosyal medya reklamları müşteriyi onların kanallarına yönlendiriyor.

Durum böyleyken ürün seçimi önem kazanıyor. Benim tavsiyem ilk başta sadece bir tedarikçi ile çalışıp tek ürün üzerinden yürümektir. Kaliteli ve uygun fiyatlı ürünlerle müşteri potansiyeli oluşturduktan sonra farklı kategorilere geçiş yapmak başlangıç aşamasında avantaj sağlayacaktır.

Sermayesiz ve stoksuz olarak bebek adımlarıyla ilerlenebilir. Sermaye ayrılacaksa o zaman reklam önem kazanmaya başlıyor. Ama her reklam veren de istediği gelirleri elde edemiyor. Yine iş dönüp dolaşıp güvenlik ve kurumsal kimliğe dayanabiliyor.

Şirket kurmadan, kurumsal kimlik kazanmadan da güven kazananlar var. O da müşteri ilişkilerini sağlam tutmaktan geçiyor.

Geliri Yüksek Ürünler

Getirisi ve komisyonu yüksek ürünler tercih edilerek başlanabilir. Sürekli olarak ürün satabilmek fiyatından bağımsız olarak aynı faktörleri barındır. Ucuz ürün satıp sürümden kazanmak için de pahalı ürün satıp yüksek komisyon elde etmek için de aynı adımları atmanız gerekir.

Elit ve kaliteli pazara adım atarak müşteri bulma potansiyelinizi artırabilirsiniz.

Yükte hafif pahada ağır ürünlerin kargo maliyeti de düşük olacaktır. Satış portföyünüze ürün eklerken kargo ücretlerini de göz önünde bulundurun.

Bilgi Paylaşımı

Ürün ve ürün gönderimi ile ilgili bilgilerde şeffaflık önemlidir. Müşterileriniz size ne kadar az soru sorma ihtiyacı hissederse açıklamalarınızın yeterliliği konusunda emin olabilirsiniz.

Kargo ve teslimat sürelerini gibi ayrıntılara da yer verin.

Rakiplerinizi inceleyin

Satmayı planladığınız ürünlerle ilgili rakiplerinizin neler yaptığına hangi yolları izlediğine bakın. Kaliteli iş yapanları takip ederek yöntemlerini öğrenmeye çalışın.

Dönem dönem attığınız adımları masaya yatırarak ne tür iyileştirmeler yapabileceğinizi analiz edin.

Tedarikçi Bulmak

Başta da söylediğim gibi temel konu ürün ve ürünü alabileceğiniz güvenilir tedarikçi bulmaktır. Tedarikçilerin hepsinin dolandırıcı olduğunu düşünmek dropshipping sisteminin doğasına aykırı.

Çünkü tedarikçiler de en az reklam maliyetine katlanarak en çok kişiye ulaşmaya çalışıyorlar. Herkesin kazanabileceği sistemi tamamen güvensiz saymak gerçeğe aykırı.

Tedarikçi bulurken onların web sitelerini inceleyin, tüm şartlarına iyi bakın. Güvenilir tedarikçiler bulmak için 2 alternatif var.

Birincisi; Dropshipping yapan ve tedarikçisinden memnun olan tanıdığınız birinden referans alabilirsiniz.

İkincisi; Deneye yanıla doğru tedarikçiyi bulursunuz.

Aslında üçüncü bir yöntem daha var. Butik Gelir Eğitim Seti sayesinde güvenilir Tedarikçilerin listesine ulaşabilirsiniz. Butik Gelir Eğitim Seti hakkında detaylı bir yazı hazırlayacağım ama bir türlü fırsat bulamadım. Ancak resme tıklayarak sitesini ziyaret edebilir ve bilgi alabilirsiniz.

komisyonlu satış yapmak

komisyonlu satış yapmak

Ödeme Almak

Dropshipping’de ödeme alma yöntemleri çalışma şeklinize göre değişmektedir.

Eğer şirket kurmadan ödeme almak istiyorsanız atacağınız adım zaten belli. Müşteri ile temasa geçerek bilgilerini alırsınız, tedarikçiye müşteri bilgilerini gönderirsiniz. Müşteri tedarikçiye ödeme yapar, tedarikçi ürünü faturalar ve kargoya verir. Ödeme periyodu geldiğinde tedarikçiden komisyonu alırsınız.

Şirket kurduğunuzda da iki yöntem ortaya çıkıyor.

1- Ödeme altyapısı olan e-ticaret sitesi kurarsınız. Müşteri ödemeyi size yapar, faturası ile birlikte ürünü gönderirsiniz. Tedarikçiden de ürünü ya baştan sermaye koyarak alırsınız. Ya da sattığınızda sipariş verip ödeme yaparsınız.

2- Diğer alternatif ise satış platformlarına üyelik yapmaktır. n11, hepsiburada vb. sitelerde ürünleri sergilersiniz. Müşteri ödemeyi platforma yapar, siz ürünü gönderirsiniz. Platformun şartlarına bağlı olarak 15-45 gün arasında paranız hesabınıza yatırılır. Tabi bu dönem içinde tedarikçiye ürünün ödemesini yapmanız gerekir. Dolayısı ile aradaki süreci finanse edecek paranız olmalıdır.

Şirket Kurmak Gerekli mi?

Ürün gönderilirken faturayı tedarikçi düzenlerse şirket kurmanıza gerek yok. Ancak yasal olarak gelirinizi belgelemeniz gerekir.

Diğer platformlarla çalışmak istiyorsanız kayıt olmak için şirket kurmak zorundasınız.

Dropshipping Avantajları ve Dezavantajları

Avantajlar

Avantajlarına baktığımızda sermayesiz ve stoksuz olarak ticarete girmek adına büyük avantaj.

Satışlarınızı internet üzerinden yürüteceğiniz için;

  • Kira
  • Elektrik
  • Su
  • Isınma
  • Aydınlatma
  • Depolama
  • İstihdam

Vb. gibi kalemlerin maliyetlerine katlanmak zorunda değilsiniz. Fiziki mağazalara baktığımızda kar edebilmek için öncelikli olarak giderlerini karşılamak, satacakları ürünleri depolamak ve satın alma maliyetlerini finanse etmek gerekir. Ancak internet üzerinden komisyonlu satış yaparken bu tür maliyetlere katlanmaya gerek yoktur.

Dezavantajlar

Rekabet fazla olduğu için tanınmak ve güven kazanmak zaman alabilir. Büyük firmalar ya da sermayesi olan insanlar reklam basarak aradaki açığı kapatabiliyorlar. Onlarla rekabet etmek için iyi bir başlangıçla birlikte para kazanmaya ihtiyaç var.

Güvenilir tedarikçi ve ürün bulmak biraz dezavantaj gibi gözüküyor. Tedarikçilerin ürün listesini ve stoklarını zamanında, doğru şekilde yansıtması gerekir. Aksi takdirde olmayan ürünü satmak gibi boşa çaba harcamak durumunda kalınabilir. Ya da XML dosyalarla zamanında yapılmayan fiyat güncellemeleri zarara yol açabilir.

Butik Gelir Eğitim Seti

İşte bu yüzden yazının arasında Butik Gelr Eğitim Setinden bahsettim. Eğitim seti sadece tedarikçi listesi vermiyor. İnstagram, n11, gittigidiyor ve hepsiburada gibi platformlarda nasıl kazanç elde edilebileceğini adım adım anlatıyor.

Tamamen denenmiş ve yürüyen sistem üzerinden örnekler ve anlatımlar yapılmış. Butik gelir eğitim setini incelemenizi tavsiye ederim.

Ayrıca dropgelir eğitim seti de son derece faydalı olarak karşımızda duruyor. Dropshipping teknikleri hakkında detaylı bilgi almak için okumanızı tavsiye ederim.

şirket kurmadan dropshipping

şirket kurmadan dropshipping yapılır mı

Dropshipping Sıkça Sorulan Sorular

Dropshipping nedir ve nasıl yapılır ?

Stoksuz satış olarak adlandırılan dropshipping sermayesiz olarak tedarikçilerle anlaşmak ve tanıtım yapmaktır. Sipariş geldiğinde müşteri ödemesini tedarikçiye yapar, tedarikçi ürünü gönderir. Ya da satış ortağı ürünü satın alarak müşteriye kendisi gönderir.

Şirket Kurmak Gerekli mi?

Müşteriye fatura kesilecekse şirket kurmak zorunludur. Tedarikçi fatura kesecekse elde edilen gelirin belgelenmesi gerekir.

Dropshipping Taktikleri Nelerdir?

Doğru tedarikçi, doğru ürün seçimi, güvenilir tanıtım ve müşteri memnuniyeti sağlanmak zorundadır. Ürün seçimi ve tedarikçi seçimi dikkat edilmesi gereken etkenlerdir.

Dropshipping Nedir ve Nasıl Yapılır Diğer Yazılar

Komisyonlu Satış Nasıl Yapılır? – 7 Adımda Evden Ürün Satmak

Site dışı yazılar

 

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.