Google Webmaster-Tools – Tanılamalar

Webmaster yöneticisi yazı dizimizin 2. bölümünde web üzerindeki siteniz menüsünü tanıttıktan sonra artık webmaster yöneticisinin Tanılamalar menüsünü tanıtmaya çalışıcam. Tanılamalar menüsünün alt kategorileri şu şekilde…

– Kötü niyetli yazılım (Malware)
– Tarama hataları
– Tarama istatistikleri
– Googlebot gibi tara
– HTML önerileri

Kötü niyetli yazılım (Malware)

Kötü niyetli yazılım menüsüne tıkladıktan sonra eğer “Google bu sitede kötü amaçlı hiçbir yazılım tespit etmedi.” yazısını görüyorsanız endişe etmenize gerek yok. Ancak burada sitenizde (Malware) tespit edildi yazısını görecek olursanız, derhal bu kötü yazılımı sitenizden silip google sitenizin tekrar kontrol etmesi için başvuru yapmalısınız. 48 saat içerisinde bu uyarı yazısı kaybolmuş olacaktır. Sitenize kötü niyetli bir yazılım bulaştığında google arama sonuçlarında siteniz ile ilgili “Bu site bilgisayarınıza zarar verebilir” uyarısı olacaktır. Bu yüzden bu işlemi en kısa zamanda yapmalısınız, aksi taktirde bu uyarıyı gören kullanıcılar sitenize girmeyecektir.

Tarama hataları

Burada google tarama sırasında karşılaştığı hataları göstermektedir. Ancak gösterilen sayfalar herseferinde hatalıdır diye bir şart yok. Çünkü bazı sayfalar tamamen uygundur ve sadece robots.txt dosyasında googlebot bu sayfa için engellenmiştir. Hatalı sitemap girişleride burada gösterilmektedir. Asıl ilgi çeken burada “HTML-hataları” ve “Bulunamadı” hataları. Burada listelenen sayfalar ya engellenmiş yada bulunamıyor olmasıdır. Neyazıkki bu hataları bazen kendimiz çözemiyoruz. Örenğin bir zamanlar forumlardan birine yorum bırakarak ilgili sayfamıza giden link bıraktık, ancak artık bu sayfayı sitemizden kaldırdığımızı düşünelim. Bu linki kendimiz düzeltemeyeceğimiz için ilgili sitenin adminine yazıp bu linki kaldırmasını veya linki güncellemesini rica etmemiz gerekiyor.

Tarama istatistikleri

Bu menüde tarama istatistikleri hakkında bilgi alabiliyoruz. Son 90 gün içinde sitemizde oluşan googlebot istatistikleri gösteriliyor. Buradaki değerlerin günlük taranan sayfa sayısı, günlük indirilen kilobayt cinsinde miktar ve bir sayfayı indirmek için harcanan zaman büyük farklılıklar göstermesi normaldir. Ancak uzun bir süre zarfında çok az sayfalar taranıyorsa, robots.txt dosyanın ayarlarını doğru olup olmadığını kontrol edebiliriz. Çok fazla engellenmiş sayfalar googlebot´un ilgisizliğine cevap olabilir.

Googlebot gibi tara

Googlebot sitenizi google´a nasıl getirdiğini bu özellikle görebilirsiniz. Sitenizin bir linkini vererek googlebot gibi sitenizden bir sayfayı indirebilirsiniz ve ardından çekmiş olduğu sayfayı görüntüleyebilirsiniz. Eğer verdiğiniz bir linki başarısız olarak işaretlediğini düşünürsek yine robots.txt kontrol edebiliriz.

HTML-Önerileri

HTML önerilerinde “kötü niyetli yazılım (Malware)” menüsünde olduğu gibi hiç bir sorun bulmaması, bizim için en uygun sonuç olacaktır. Olası hatalar, başlık (Title Tag) ve açıklama (Description) alanları çok kısa – uzun tutulmuş olması veya aynı başlık ve açıklama farklı bir yazıda kullanılmış olması. Bu hatalardan yola çıkarak sitenizde ilgili hataları düzelterek google arama sonuçlarında daha üstlere çıkabilir ve daha fazla trafik elde edebilirsiniz.

Evet böylece google webmaster yönetici tanılamalar menüsününde sonuna geldik. Yazı dizimizin son bölümü olan Laboratuvar (Google Labs) yazımızda görüşmek üzere.

Benzer konular:

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.