WordPress Tema Yapısı

WordPress tema yapısına geçmeden önce ufak bir hatırlatma yapmak isterim. Web üzerinde yer alan sayfaların hazırlanmasında genellikle görsel malzemelere ve güzel yazılara yer verilir. Arama motorları da hazırlanan bu güzel siteleri insanlığa duyurmak  için bot kullanırlar (örn:googlebot,bingbot vb.) Ancak; botlar siteye bizim baktığımızdan farklı bakarlar. Yazılarımızı  ve tasarımlarımızı, onların anlayacağı dilden düzgün bir yapı üzerine kurmamışsak sadece kendimizi eğlendiririz. Biz WordPress Tema Yapısı yazısını; okuyup geçerken, onlar aşağıdaki gibi görürler;

Bu HTML taglarının düzgün dizilmemesi durumunda bot kardeşlerimiz bundan hiç hoşlanmayacaklar ve siteniz hakkında olumsuz notlarla geri döneceklerdir. Bu nedenle; ileride oluşturacağınız tüm yazılımlar için düzgün kodlama yapmaya azami derecede önem gösterin. Hem siz yazdığınız scriptlerin içinde kaybolmayın hem de botları küstürmeyin. Eğer bugüne kadar WordPress ile ilgili olarak sadece pişirilenleri yediyseniz ve mutfakta neler olduğunu merak ediyorsanız daha uzun bir süre beraber olacağız demektir.

Bu kısa hatırlatmadan sonra  WordPress Tema yapısı konumuza geçelim. WordPress sayfalarını açtığımızda biz tek bir sayfa görürüz. Halbuki, açtığımız sayfanın içinde başka template dosyaları ve onların içindede fonksiyonlar çalışmaktadır. Sayfa gösterimini 2 ayrı aşama halinde düşünebiliriz, birincisi Server tarafındaki olaylar ikincisi ise bizim web tarayıcımız üzerinde  olan olaylar. Uzantısı php olan sayfalarla ilgili işlemler server tarafında işlenir ve html olarak bizim web browser’ımız üzerinde gösterilir. WordPress web sayfası çağrıldığında Index.php gelir. Bu sayfanın görevi server tarafında çalışan kodların düzenli bir şekilde tercümesini yapmak ; sayfanın üstünde, yanlarında, ortasında ve altında bize sunmaktır.

WordPress temalarında temel olarak kullanılan template dosyalarından bahsettik. Bu template dosyaları her sayfada her zaman gösterilmezler, lazım olduklarında WordPress Datebase’den çağrılırlar. Örneğin, giriş sayfasında gösterilen template dosyaları ile herhangi bir post ya da sayfaya tıklandığında gösterilen WordPress Template dosyaları aynı olmaz.

WordPress Tema Dosyaları

Konu ile ilgili yazıyı wordpress’in codex sitesinden görebilirsiniz. WordPress Temalarında 4 temel template vardır. Bunlar fonksiyonlar yardımıyla diğer sayfaları ve gerekli bölümleri çekerler. Mesela sayfa ilk açıldığında aşağıdaki dosyalar çağrılırken;

  • index.phpwordpress tema yapısı
  • header.php
  • sidebar.php
  • footer.php

Herhangi bir yazı tıklandığında ise ekranı oluşturan dosyalar muhtemelen aşağıdaki gibi olacaktır;

  • single.php
  • header.php
  • sidebar.php
  • footer.php
  • comments.php

Resimde  bu sayfaların WordPress teması üzerindeki yerlerini görebilirsiniz.

Temalar CSS dosyaları, fonksiyonlar ve template sayfalarından meydana gelirler. Sayfalar çağrıldıkça, CSS dosyalarında belirtilen kıyafetleri giyerler. Şimdi bu templateler bize neleri veriyor. Bir WordPress tema yapısının içinde hangi temel bölümler var bunlara bakalım. İçeriğin ziyaretçiye gösterilmesi için 4 temel taşıyıcı (container) vardır. Header, Sidebar/Menu, Footer,Content. Bu saydıklarımdan ilk 3’ü genelde sabit bölümlerdir. Değişken olan ise content alanıdır. Şimdilik sadece tanışma aşamasındayız ilerleyen yazılarımızda, üzerlerinde değişiklikler yapacağız. Kısaca bu bölümlerde neler olduğuna göz atalım;

WordPress Tema Alanları

Header (Üst Bölüm) : Bu bölümde genellikle site logosu, sabit sayfa menüleri, hem görsellik anlamında siteye zenginlik katar hemde kullanıcı için pratik erişim linkleri sunar. Aynı zamanda ön plana çıkarmak istediğiniz yazılarınız ya da ürünleriniz varsa tema yapısına göre burada yayınlayabilirsiniz.

Sidebar/Menu (Yan Bölüm): Sidebar/menu alanı yine sitemizin sabit bölümlerindendir. WordPress Tema Yapısı içinde en sık kullanılan alanlardır. Site içinde gezinti çoğu sitede neredeyse bu alandan yapılır.Kategoriler, Etiketler, Reklam alanları, Satışlar, üyelik girişleri vb. gibi kullanıcıya ağırlıklı olarak hitap eden bölümdür. Tabiki bu bir kural değildir. Siz kendi wordpress temanızı hazırlarken dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Ancak hazır olan temalarda eklemeler genelde buraya yapılır.

Footer (Alt Bölüm): Sayfanın en alt kısmını oluşturur. Bu sabit 3 alan  sürekli olarak kullanıcıların gözü önündedir.

Content(Orta Bölüm): Resimde index.php olarak gözüken bölüm content alanıdır. Kullanıcı herhangi bir yazıya ya da sayfaya tıkladığında sayfa içeriği bu bölümde gösterilir. Content bölümü için sabit bir sayfa yoktur. O andaki kullanıma göre WordPress Teması  content alanına index.php, single.php, page.php vb. sayfalardan herhangi birini çağırabilir.

Şu ana kadar kodlara boğulmadan genel yapıyı tanımaya çalıştık.  Bundan sonraki sayfalarda WordPress Teması üzerinde bulunan bu  alanları tek tek inceleyip kodlarını açıklamaya çalışacağım. Kod bölümlerine geçmeden önce XAMPP WordPress kurulumu bölümünü inceleyiniz.

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.