Evden ürün satmak isteyenler için en güzel yol komisyonlu satış yapmaktır. Sektörün doğası, tam zamanlı çalışmaya ya da boş zamanları değerlendirmeye uygun. Tercih tamamen girişimciye kalıyor.

Firma sahipleri, ev hanımları, öğrenciler, hayalindeki işi bulamayanlar ya da üniversite mezunları pastadan pay alabilmek adına hızlıca adım atarak sektöre giriş yapıyor. Doğru taktik ve yöntemi uygulayan kazanıyor, yanlış yapan da “Bu iş olmadı, evden ürün satmak hayal” diyerek projeyi rafa kaldırıyor.

komisyonlu satış nedir

Komisyonlu Satış Nedir?

Siteye gelen soru üzerine araştırma yapmaya karar verdim ve bu yazı ortaya çıktı. Evden ürün satarak başlayıp şirket kuran ve komisyonlu satış alanında başarılı olan kişilerle görüştüm. İnsanların nerede hata yaptıklarını anlamaya çalıştım, elimden geldiğince de doğru taktikleri bularak paylaştım.

Detaylara girmeden önce iki konunun altını çizmek istiyorum.

  1. Komisyonlu satış ya da evden ürün satmak, emek harcamadan oturduğun yerden para kazanmak demek değildir.
  2. Satılacak ürün ya da ürünler tespit edilip tüm sistem onun üzerine kurulmalıdır.

Araştırmaya başladığımda genellikle herkesin aynı başlıklar üzerinde yoğunlaştığını gördüm.  “Komisyonlu satış ayakkabı, Komisyonlu satış çanta” vb. aramalar en sık yapılan aramalar arasında yer alıyor.

Evet… Ayakkabı, çanta, takı, bilezik ve parfüm kategorileri oldukça rağbet görüyor. Çok talep olması bir tane resim ekleyip altına fiyat yazarak satış yapabileceğiniz anlamına gelmiyor. Şunu söyleyebilirim ki istek ve enerjiyi doğru yöntemlerle harmanlamadan internet üzerinden komisyonlu satış yapmak sadece hayalden ibarettir. Emer vererek ve zamanla güven kazanarak satış yapabileceğiniz kitlelere ulaşabilirsiniz.

Komisyonlu satış yapmak isteyenlere, sistemi tanıtmak ve başarılı satış yapabilmek için çıkardığım yol haritasını aşağıdaki şekilde özetleyebilirim.

Komisyonlu Satış Tavsiyeler

Komisyonlu Satış Nedir?

Komisyon; ürünün satışına aracılık ederek satıştan belirli bir oranda gelir elde etmektir. Elde edilen gelire “Komisyon”, komisyon hak eden kişiye; “Komisyoncu”, “Satış ortağı”, “Affiliate” denir.

Komisyon miktarı, ürün sahibi ve komisyoncu arasında yapılan anlaşmaya göre belirlenir.

Komisyon Nasıl Belirlenir?

Genellikle satış başına yüzde (%) verilmektedir. Yüzde belirlenmesi hem ürün sahibini hem de komisyoncuyu korumaya yöneliktir. Ürün fiyatında yapılan değişiklikler kazancı etkiler ama her iki tarafında kazancının aynı oranda değişmesini sağlar.

Örneğin; 100 TL’lik ayakkabı için belirlenen komisyon oranının %20 olduğunu kabul edelim. Komisyoncu kendi kanallarını kullanarak müşteriyi bulur ve müşteri de ödeme yaparak ayakkabıyı satın alırsa; 100 TL’nin %20’si olan 20 TL’yi kazanmış olur. (Hak edilen komisyon= 100*0,20)

Aynı ayakkabının fiyatı 150 TL’ye çıkar ve satış gerçekleşirse komisyoncu 150 TL’nin %20’i olan 30 TL kazanır. (Hak edilen komisyon=150*0,20)

Eğer yüzde yerine, sabit rakam üzerinde anlaşılsaydı ürün fiyatındaki değişimler komisyoncunun kazancına etki etmeyecekti.

Örneğin; Satış başına 25 TL olarak anlaşıldığını düşünelim. 100 TL’de 25 TL yukarıdaki duruma göre 5 TL daha avantajlı gözüküyor. Ancak ürün fiyatının 150 TL’ye çıktığı ikinci durumda yine 25 TL alacak olan komisyoncu yüzde yapılan hesap durumuna göre 5 TL daha eksik hak etmiş olacaktı.

Komisyonculuk Şartları Nelerdir?

Komisyonlu satış nasıl yapılır? bölümünde cevaplara ve detaylara yer veriyor olacağım. Ama önce şartları genel olarak incelemekte fayda var. Eğer aşağıda verdiğim şartlar içinde size uzak terimler varsa endişeye gerek yok, açıklamaları yazı içinde bulabilirsiniz.

İnternet üzerinde araştırma yapıldığında komisyonlu satışı destekleyen firmalara ulaşmak mümkün. Sitelerini ziyaret ettiğinizde şartları okumanızı tavsiye ederim. Çünkü her firma kendi politikalarına uygun olarak şartları belirlemektedir. Şartları okurken şu soruların cevaplarını bulmaya çalışın.

  • Komisyon oranı ne kadar?
  • Komisyon kazançları ne zaman hesaba yatırılıyor?
  • İptal ve İade şartları nelerdir? – Hak edişe nasıl yansıyor? Ayrıca temasa geçtiğiniz müşterileriniz de iade ve iptal ile ilgili sorular sorabilirler. Konu hakkında bilginizin olması iyidir.
  • Tanıtılacak ürünlerin fotoğrafları temin ediliyor mu?
  • Ürünlerin listesi XML (eXtensible Markum Language – Genişletilebilir İşaretleme Dili) olarak mı veriliyor?
  • XML’in yenilenme sıklığı nelerdir?
  • Kargo ve Kargo takip prosedürü nasıl işliyor?
  • Kargo takip numarası veriliyor mu?
  • Tüm bu işlemleri yapmak ve siparişin durumunu takip edebilmek için size özel bir panel bulunuyor mu?

Yukarıdaki bilgilerin açık ve şeffaf olarak bildirilmesine dikkat edin. Piyasada yüzlerce tedarikçi bulunuyor ve bunların arasından güvenilir, işinde iyi, müşteri desteği sağlam olanı ya da olanları bulmanız gerekir. Aksi takdirde vereceğiniz emek boşa gidecektir. Doğru tedarikçiyi bulmak için Tedarikçileri Nasıl Bulurum? bölümünü okuyabilirsiniz.

Evden Ürün Satışı Nasıl Yapılır?

Farklı şekillerde satış yapmak mümkün, ilk olarak şirket kurmadan komisyonlu satış mantığı nedir onu anlamaya çalışalım.

Şirket Kurmadan

İşin ne olduğunu anlamadan şirket kurmak istemeyen ya da şirket kuramayan girişimciler de komisyonlu satış yapabilirler. Örneğin; girişimcimiz instagramda butik açmış olsun.

Tedarikçi firma ile anlaşarak ürün fotoğraflarını ve bilgilerini temin ediyor. Daha sonra bunları instagram hesabından yayınlayarak takipçileriyle buluşturuyor. Potansiyel müşteri adayı olan takipçilerden bir tanesi ya da bir kaçı ürünle ilgilenip mesaj atıyorlar. Mesajlar siparişe dönüştüğünde; girişimcimiz müşteri bilgilerini (adres, telefon, ödeme yöntemi vb.) tedarikçiye iletir.

Tedarikçi (toptancı) müşterinin istediği ürünü faturasıyla birlikte kargoya verir ve işlem tamamlanır. Hak ettiği komisyonu belirlenen süre sonunda alır.

Komisyonlu satış ayakkabı ya da herhangi bir ürün için izlenecek yol hemen hemen aynıdır. Ancak yöntemler farklılık gösterebilir. Komisyoncu 2 farklı yöntemle satışa aracılık edebilir.

  • Müşteriyi ürün sahibinin sitesine yönlendirmek.
  • Müşteriyi kendi sitesine çekmek.
komisyonlu satış nasıl yapılır

Komisyonlu satış nasıl yapılır?

Müşteriyi üreticinin sitesine yönlendirmek – 1. Durum

Çoğunlukla tercih edilen yöntemdir. Satış ortağı üreticinin kendisi için oluşturduğu platforma girerek tanıtabileceği ürünleri seçer ve tanıtımını yapar. Sipariş üreticinin sitesinde oluşur.

Aslında bu yöntemde komisyoncunun görevi müşteriyi siteye gönderince biter. Geriye kalan ödeme işlemi, fatura düzenlenmesi, ürünün kargoya verilmesi ve teslimatı gibi işlemlerin hepsi üretici tarafından yerine getirilir. Komisyoncu (Satış Ortağı) kendine ait panele girerek süreci takip eder ve hak ettiği komisyonun panele yansımasını izler.

  • Komisyoncu sattığı ya da satacağı ürün için ödeme yapmak durumunda değildir. (Sermayesiz iş kurmak)
  • Müşteri ürün bedelini üreticiye öder.
  • Müşteriye gönderilecek fatura üretici tarafından düzenlenir.
  • Ürün, üretici tarafından kargoya verilir.
  • Müşteri muhatap olarak üreticiyi tanır.
  • İade işlemleri üretici tarafından yapılır.

NOT: Üretici ve tedarikçi aynı firma olabileceği gibi üretici ve tedarikçi farklı firmalar da olabilir. 

Müşteriyi kendi sitesine çekmek – 2. Durum

Yukarıda bahsettiğim modelin sermayesiz iş kurmak ve sorumluluğun az olması gibi önemli avantajları var. Başlangıç aşamasında tercih edilmesi tavsiye edilen yöntemdir.

Ancak ilerleyen dönemlerde komisyonculuk (satış ortaklığı) için oluşturulan kanallarda potansiyel müşteri ziyaretçi sayılarının artması markalaşma yolunda büyük öneme sahip olur.

Çünkü tıpkı fiziki mağazalarda olduğu gibi sanal ortamda kurulan mağazalarda da satış yapmanın en önemli ayağı müşteriye ulaşabilmek ve tanıtım yapabilmektir. Çok sayıda kişiye ulaşıp düzgün hizmet verilmeye başlandığında ziyaretçileri başka sayfalara yönlendirmek geleceği güvence altına almak açısından sakıncalar doğurur.

Çalıştığınız tedarikçi ile uyum sorunu yaşadığınızda ziyaretçilerinizi başka bir siteye yönlendirmeye başlarsınız. O tedarikçiyle de sorun yaşadığınızda başka bir siteye yönlendirme yaparsınız. Sizin tanıtım yaptığınız insanlar her seferinde başka sitelerle karşılaşmaya başladığında güven sorunu doğar ve marka olma hayallerinizin uzağında kalırsınız.

Ziyaretçilerle mesajlaşarak ödeme alabilir ve ürünlerini gönderebilirsiniz.

Kendinize ait e-ticaret siteniz ve ödeme alt yapınız olursa ziyaretçiler sizi tanır. Arka planda çalıştığınız firmaların farklı sitelerini görmemiş olurlar. Bu sayede marka olma şansını yakalayabilirsiniz.

Tabi ki ikinci yöntemin de kendine özgü şartları vardır.

  • Satılacak ürünün bedeli ürün sahibine ödenir. Üzerine komisyon eklenerek müşteriye satılır.
  • Müşteri ürün bedelini komisyoncuya öder.
  • Satılan ürünün faturası komisyoncu tarafından kesilir yada komisyonlu satışlar için uygun tedarikçiler keser.
  • Ürün komisyoncu tarafından kargoya verilir.
  • İade işlemleri satış ortağı tarafından yapılır.

İkinci yöntemde komisyonlu satış profilinden firma sahibi statüsüne geçilmiş olur.

1.Adım: Ürüne ya da ürünlere karar verin.

Komisyonlu satış sisteminde başarıyı yakalamanın temel şartlarından bir tanesi başlangıç aşamasında doğru ürünü seçmektir. Şimdi “komisyonlu satış ayakkabı” ya da “komisyonlu satış çanta” gibi kelimelerle araştırma yapanların büyük çoğunluğunun neden başarısız olduğunu anlayacağız.

Ayakkabı satışıyla başlamayı deneyelim. X isimli tedarikçi ile çalışmaya başladık. Ulaştığımız insanlar neden bizi tercih etsinler?

  • 1. durumda fiyat konusunda zaten yapabileceğimiz bir şey yok. Bize verilen fiyatları göstererek satış yapmak durumundayız.
  • 2. durumda ise fiyatları aşağı çektiğimizde kafalarda soru işareti oluşacaktır. Neden bu kadar ucuz?
  • Güven konusunda da avantajımız yok henüz çok yeniyiz. En azından 10-15 başarılı satış yapmalıyız ki insanların güvenini kazanalım.
  • Ürün kalitesi; Zaten aynı ürünleri satıyoruz kalite farkı yok.

O zaman satacağımız ürün ya da ürünleri seçerken rekabetin nispeten düşük olduğu alanlara yönelmekte fayda var. Böylece başlangıçta ulaşmayı başardığımız az sayıdaki kitlenin dikkatini daha rahat çekme fırsatı yakalayabiliriz.

instagram üzerinde butik açtığımızı düşünerek devam edelim. Başlangıçta takipçi sayımız çok az olacaktır. Yaptığımız paylaşımların diğerlerinin 1 adım önüne geçmesi gerekir ki dikkat çekelim. Aksi takdirde ürünü almak için insanlar profile tıkladıklarında tercih sebebi olmayacağız. Üreticinin sitesine yönlendirme yapsak bile bizden sonra araştırmaya devam edilecek ve başka (-daha önce iletişime geçilen, bize göre güvenilen) komisyoncunun linki tıklanacaktır.

Dolayısı ile takipçi sayısı artmadan ve güven kazanmadan rekabeti yüksek ürünlerde kazanç elde etmeye çalışmak zor olacaktır.

2.Adım: İsim belirleyin.

Oluşturulacak olan hesabın ya da sitenin ismi diğer önemli bir konudur. Sadece bir alanda devam edilecekse özel isimlerin alınması mantıklı gözüküyor. Ancak alınan isim sabit kalacağı unutulmamalıdır. İnsanlar bizi o isimle tanıyacaklar ve bilinirlik artacak.

Özel yani sadece bir alana ait isim kullanıldığında sonradan daha geniş ürün yelpazesine hizmet vermek zor olabilir. Örneğin; xyzçanta gibi isim seçilirse ilerleyen dönemlerde oto parfümü veya ayakkabı cilası satışında anlamlı olmayabilir.

Kısacası;

  • Akılda kalan
  • Güven veren
  • Farklı alanlara hitap eden
  • Genişlemeye izin veren

isimler tercih edilmelidir.

3.Adım: Web sitesi olacak mı? Olmayacak mı?

Az önce yukarıda 1. Durum ve 2. Durum‘dan bahsetmiştim. Bu adım için acele etmeye gerek yok. Çünkü e-ticaret sitesi kurmak ve gereken hizmeti vermeye başlamak sermaye gerektirir.

Sitenin alan adının (domain) alınması ve barındırılması (hosting) yıllık ücretleri ortalama 300 – 400 TL civarındadır. Bir e-ticaret sitesinin kurulması ise 1000 TL – 4000 TL arasında değişmektedir. Site maliyeti siteye eklenmesini istediğiniz özelliklere göre artar ya da azalır.

Bunun dışındaki önemli kalemler ise; şirket kurulması, muhasebe giderlerinin karşılanması (muhasebeci, yasalardan doğan vergisel mevzuatlar vb.), satılacak ürünlerin finansmanının sağlanması gibi kalemler başlangıç aşamasında maliyetli olabilir. Bu nedenle komisyonlu satışa başlamayı yeni düşünenler kendilerini denemek ve ispatlamak için 1.durumu tercih ediyorlar.

4.Adım: Tedarikçi bulun.

Komisyonlu satış yapmak için satılacak ürün bulmanız gerekir. Benim yazımı okuyana kadar yaptığınız araştırma süresince onlarca firma bulduğunuzu tahmin ediyorum. “Komisyonlu satış ayakkabı”, “komisyonlu satış  çanta”, “evden ürün satmak” gibi kelimelerde hizmet veren firmaların sayısı oldukça fazla.

Çalışacağınız tedarikçileri seçerken Tedarikçileri Nasıl Bulurum? bölümündeki kriterleri göz önünde bulundurun.

5.Adım: Tanıtım yapacağınız platformda hesap açın

Tanıtım yapmaya başlamak için insanlarla buluşmanız gerekir. Blog açarak arama motorlarında üst sıralara çıkmayı deneyebilirsiniz. Ancak bu zaman ve bilgi gerektiren bir yöntemdir.

Günümüzde sosyal medya platformları online alışveriş için tercih edilen ortamlardır. Daha fazla insana daha kısa sürede imkanı sağlar. Özellikle son dönemlerde instagram butikleri ön plana çıkmaya başladı.

Hesap açması basit, kısa sürede takipçi sayısının artırılabiliyor olması instagram’ın tercih edilir kılıyor. Facebook, twitter gibi alanlarda da hesap oluşturulabilir.

Hesap açarken isim seçimine ve paylaşımlarınıza dikkat edin. Hashtag “#” kullanımına özen gösterin.

6.Adım: Ziyaretçi çekmeye başlayın.

Profilinizde yaptığınız paylaşımlarla takipçi kazandıktan sonra ziyaretçileri yönlendirmeye başlayabilirsiniz. Yaptığınız yönlendirmelerin diğerlerinden farklı olmasına, kullanılan resimlerin kalitesine ve açıklamalarında dikkatli davranın.

Size mesaj yoluyla ulaşanlara muhakkak cevap verin ve baştan savma işler yapmayın.

7.Adım: Satış öncesi ve sonrası destek verin.

Sizinle temasa geçen insanların güvenlerini kazanarak satış yapabilirsiniz. Güven kazanmak için tavsiye ettiğiniz ürünün müşteriye ulaşması çok önemlidir. Bir kere başarılı satış yaptığınızda ödemeyi yapan kişi sizin tanıtımlarınızın güvenilir olduğu kanısına varacaktır. Sonraki tanıtımda dikkatini çeken ürün olursa sizi tercih edecektir.

Tedarikçileri Nasıl Bulurum?

4. Adımda tedarikçi bulmaktan bahsetmiştim. Aslında işin can alıcı noktalarından bir tanesi doğru tedarikçiyi bulmaktır. Piyasada yüzlerce tedarikçi var, neden özellikle seçim yapmalıyım?

Yüzlerde tedarikçi varsa “O halde hepsinle çalışabilir miyim?” sorusu kafalardaki yerini alıyor. Bence, HAYIR! çalışılmaz. Tedarikçiler için başlangıçta saydığım kriterlerin bazılarını tekrar sıralamak istiyorum.

  • Kaliteli ürün
  • Zamanında kargo
  • Satış öncesi ve sonrası destek
  • Sağlıklı stok takibi
  • Güncellenmiş fiyat listesi
  • Doğru komisyon oranları
  • Satış öncesi ve satış sonrası destek
  • Güvenli ödeme altyapısı

Bunlar neden önemli? Herhangi bir ürün alırken hangi kriterleri göz önünde bulunduruyorsunuz? Sadece fiyatına mı bakıyorsunuz? Alışveriş yaparken insanların tercih ettiği kriterler bellidir. Ve o alanda kendilerini güvende hissederler, bunun dışındaki alanlarda alışverişe istekli olmayacaklardır.

Hele internet gibi suistimale açık ortamlarda insanların alışveriş yapmalarını sağlamak biraz daha zor oluyor. Ancak güvenlerini kazandıktan sonra bir kere değil farklı ürünler için sizi tercih edeceklerdir.

Satılacak ürünlere yönelik tedarikçileri bulmak onlarla çalışmak ve deneyimlemekten geçiyor. Denemek ise riskleri beraberinde getirir. Mustafa Koca’da yıllarca butik üzerinde çalışmalar yapmış bir girişimcidir. Tecrübelerini ve güvendiği tedarikçileri liste haline getirmiş ve paylaşıyor. Aşağıdaki resme ya da buraya tıklayarak “Butik Gelir” adlı kitaba ve “Tedarikçi Listesini” inceyebilirsin.

komisyonlu satış yapmak

Komisyonlu satış yapmak

Kitabın içinde en çok hangi ürünlerin nasıl satıldığı, komisyonlu satış yaparken izlenecek taktikler ve satışları artırmanın yolları anlatılmış.

Komisyonlu Satış Sıkça Sorulan Sorular

Komisyonlu Satış Nedir?

komisyonlu satış nedir

Bir ürüne yönelik olarak, Sosyal medya, blog veya diğer ortamlarda tanıtım yaparak ürünün satışına aracılık etmek ve satıştan belirlenen oranda gelir elde etmeye komisyonlu satış denir.

Komisyonlu Satış Nasıl Yapılır?

Komisyonlu satışa destek veren tedarikçi firmalarla temasa geçerek hesap oluşturulur. Ürün resim ve bilgileri alınarak tanıtıma başlanır.

Herkes komisyonlu satış yapabilir mi?

Evet yapabilir

Kazancımı ne zaman alabilirim?

Çalıştığınız tedarikçi firmaya bağlı olarak kazancınızın hesaba aktarılma süresi değişiklik gösterir. Eğer dropshipping tarzı sistemi belirlerseniz o zaman komisyonun hesabınıza yatırılmasını beklemezsiniz. Siz tedarikçiye ödeme yapar ürünü satın alır ve müşteriden bedelini alıp kargoya verirsiniz.

2008 yılından beri e-ticaret, satış ortaklığı sistemleri üzerine çalışıyorum. WordPress SEO + WordPress Hız ve Hosting hizmetlerinde de fena sayılmam. Bildiklerimi paylaşmak bilmediklerimi sizden öğrenmek güzel oluyor. Beni cesaretlendirmek ve motive etmek için yazıların altına yorum bırakmayı unutmayın lütfen.

Benzer Konular:

Blog Yazarak Para Kazanmak

Blog Nasıl Kurulur?

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.