WordPress SEO Önerileri

WP Kurs ziyaretçileri ve aboneleri “Wordpress SEO Önerilerine” yabancı değiller. Hakan Ocak bugüne kadar pek çok yazısında bunlara yer verdi ve uygulamalarını WordPress Videolu Dersler bölümünde sizlerle paylaştı. WordPress SEO Önerileri başlığı altında genel olarak yazılanları özetleyip bir nevi site haritası oluşturmayı hedefledim.

Bu yazımı okuyarak; daha önce yazılanları hatırlayabilir ve uygulamada eksik bıraktığınız noktaları tamamlamak için site içinde tekrar araştırma yapabilirsiniz.

Google SEO için Ne Diyor?

Bu sayfada yer alan WordPress SEO Önerileri ile sitenizi üst sıralara taşıyabilirsiniz.  Hadi, Google’a kulak verelim. Google der ki:” Benim için yazı yazma, okuyucuların ve takipçilerin için yazı yaz!”. “Bu ne demek oluyor şimdi? Eğer Google SEO kriterlerini göz önüne almazsam nasıl üst sıralara çıkabilirim ki?” Evet bu çok doğru bir soru. O zaman lütfen şu soruyu da kendine sor; “ Üst sıralarda kalıcı mı olmak istersin geçici mi?”.

“Benim için yazma, okuyucuların ve takipçilerin için yazı yaz!” şu anlama geliyor. Sadece SEO kaygısıyla yazı yazarsan ben ilk başlarda sana ziyaretçileri gönderirim. Siten üst sıralara çıkar. Ama daha sonra ziyaret sürelerine, yazdığın başka yazıları da okuyup okumadıklarına bakarak benim için esas önemli olan ziyaretçi memnuniyetine bakarım. Eğer sadece SEO için yazı yazıp bilgi vermiyor ve ziyaretçiyi memnun etmiyorsan beni de memnun edemezsin. Hele hele suni backlinlerle siteni bir yere getiriyorsan gözünün yaşına bakmam. Tüm websitelerini kontrol edebilecek iki uzmanım var haberin olsun. Bugüne kadar tanışmadıysan tanıştırayım; Panda ve Penguen..

Bence çıkarılması gereken sonuç şudur. “SEO kurallarına uygun, bilgi veren, okuyucunun ilgisini çeken, faydalı ve sıkıcı olmayan yazılar yazmalı ve sitenin kolay kullanılır olmasını sağlamalısın. Backlinkleri de zamana yayarak almalısın. Zaten işin özünü kavradıktan sonra backlinkler kendiliğinden gelmeye başlayacaktır.”

Nereden Başlamalı?

İster hobi amaçlı olsun ister ticari amaçlı olsun. Günün sonunda herkes fark edilmek ister. Yazdıklarınızı kimse okumayacaksa, o zaman site kurmanızın bir anlamı yok. Bir kağıda, Word dokümanına ya da notepad’e yazarak da kendinizi tatmin edebilirsiniz. Amaç siteye ziyaretçi çekmekse adım adım aşağıdaki kriterleri uygulamak daha doğru olacaktır.

Anahtar Kelime Seçimi

Kesinlikle ilk adım “Anahtar Kelime Seçimi” olmalıdır. İlgilendiğiniz konunun potansiyel ziyaretçilerinin hangi kelimelerle arama yaptıklarını bilmek ve bu doğrultuda çalışmalar yapmak istediğiniz sonuçları elde etmenizi sağlayacaktır. Arama hacimlerini, ilgilendiğiniz konu ile ilgili hangi kelimelerin popüler olduğunu öğrenmek için “Google Anahtar Kelime Planlayıcısını” kullanabilirsiniz. Kısacası hedeflerinizi belirlemeniz ve bu yolda çalışma yapmanız gerekmektedir. Hedefi belirlemenin ilk adımı da “Anahtar Kelime Seçimi”’dir.

Anahtar Kelimelerinin Listelenmesi

Google Anahtar Kelime Planlayıcıda yapmış olduğunuz araştırma sonucunda bir konunun sadece tek bir kelime ya da kelime dizisi ile aranmadığını fark edeceksiniz. Size ilişkili anahtar kelimeler de (Keywords) gösterilecek. Araştırmayı bu alternatif kelimelere de odaklanarak derinleştirdiğinizde yeni anahtar kelimeler bulacaksınız. Günün sonunda bunları bir MS Excel sayfasına aktardığınızda arama hacimleri, rekabet oranları, aylık arama trendleri sayesinde resim gözünüzde daha belirgin bir hale gelmeye başlayacaktır.

Anahtar Kelime ve Rekabet

Elinizde potansiyel olarak kullanabileceğiniz anahtar kelimeleriniz artık hazır. Şimdi hangi anahtar kelime için çalışma yapmanız gerektiğine karar vermek için anahtar kelimelerle ilgili rekabet analizi yapmalısınız. Yüksek rekabet oranında üst sıralara çıkmak daha zordur. Elde ettiğiniz verilere dayanarak nispeten rekabeti düşük kelimelerde çalışmak başlangıç için daha akılcı olacaktır.

Hedefinizi belirlediniz. Şimdi site kurmak için kolları sıvayabilirsiniz. WordPress içerik sistemi Google’ın SEO açısından en çok değer verdiği yapı olarak gözümüze çarpıyor. Güncelleme, HTML yapısı, linkleme vb. gibi konularda hem site sahibine, hem ziyaretçilere hem de Google inanılmaz avantajlar sunuyor. Şimdi adım adım WordPress Kurulumunu ve WordPress SEO çalışmalarına göz atalım. Ücretsiz bloglarla ilgili bir çalışmadan bahsetmiyorum. Doğrudan kendinize ait bir Domain (Alan Adı) ve Hosting (Barındırma Hizmeti) sahibi olacağınız ücretli bir servisten bahsediyorum. Ücretsiz blog kurulumu için Ücretsiz Bloglar: Blogger’da Blog Kurmak yazısını takip edebilirsiniz.

Domain (Alan Adı) ve Hosting (Barındırma Hizmetleri)

Domain (Alan Adı) seçiminizi üzerinde çalışmak istediğiniz anahtar kelimeye göre satın almanız gerekmektedir. Domain sitenizin internet kullanıcıları tarafından bilinen ismidir. Örneğin (https://wpkurs.com).

Hosting ise Domain (Alan Adı) için dosyalarınızın saklandığı sunuculardır. Bu sunucular sayesinde sitenize 7/24 erişilebilir. Hosting ile ilgili detaylı bilgiye ve WordPress Kurulumuna,  “WordPress Kurulumu” yazısından ulaşabilirsiniz. İndirimli hosting paketlerini (%25 indirim) görmek için WebHosting Önerileri yazısını takip edin.

Bu aşamadan sonra satın aldığımız ve üzerine WordPress kurulumu yaptığımız sitemizin tüm ayarlarını düzenlememiz gerekiyor. Hakan’ın bu konuda emeği oldukça fazla. Hazırladığı 55 video ile A-Z’ye tüm bu adımları anlatmış. Ben de yeri geldikçe ilgili derslere buradan atıfta bulunacağım.

WordPress Site İçi SEO

Sayfa Kodlaması (HTML, Java, CSS, PHP)

Sayfa (HTML) kodlaması son derece önemlidir. Neyse ki WordPress bu işi gayet güzel bir şekilde yapıyor. Hiçbir HTML komutunu bilmenize gerek kalmadan usta bir webmaster gibi sitenizin kodlarını bir iki dokunuşla oluşturmuş oluyorsunuz.

Meta Tag

  • Yazı / Sayfa Başlıkları (Title)
    Sayfa başlıkları makalenin ana konusunu ve  URL’sini belirler. Google en fazla 70 karakter uzunluğunda olmasını öneriyor. Anahtar kelimenin başlık içinde kullanılması olumlu sonuç vermektedir.
  • Anahtar Kelime (Keyword) ve Açıklama (Description)
    Makaleyi yazma sebebiniz olan anahtar kelimeleri” Meta Tag kullanarak” Google botlarına söylemelisiniz. Meta Taglar Google Botlar ile anlaşabilmenizi sağlayan tercümanlardır. Bir yazı için en fazla 5 anahtar kelime (Keywords) kullanmanız önerilir.Açıklama (Description) Meta Tag ise yazının Google sonuçlarında gösterilen özetidir. Anahtar kelimenizin açıklama içinde geçmesi ve en fazla 156 karakter olması istenir. Ancak bu 156 karakteri seçerken anlamsız açıklamaların oluşmasından kaçınmanız gerekir. Nasıl mı? Örneğin bu yazının açıklaması şu şekilde olsun “WP Kurs’ta yer alan videolarla WordPress kurulumunu çok rahat bir şekilde yapabilirsiniz. Aynı zamanda kurduğunuz sitenin SEO çalışmalarını nasıl yapabileceğinizi keşfedebilirsiniz”. Bu arama sonuçlarında şu şekilde gözükecektir.“WP Kurs’ta yer alan videolarla WordPress kurulumunu çok rahat bir şekilde yapabilirsiniz. Aynı zamanda kurduğunuz sitenin SEO çalışmalarını nasıl …”Dolayısı ile açıklama bölümü istenmeyen bir durumda görüntülenmiş olur. Vermek istediğiniz mesaj yarım kaldı. Halbuki doğru bir düzenleme ile arama sonuçlarında vermek istediğiniz mesaj tam olarak gözükür. Yandaki açıklama daha doğru bir açıklama olacaktır.  “WP Kurs’ta yer alan videolarla WordPress kurulumunu 15 dakika içinde öğrenin. WordPress SEO Önerileri sayesinde  üst sıralardaki yerinizi alın.” Hem istenen uzunlukta hem de anahtar kelimeyi içinde barındırıyor.Meta Taglar ile ilgili detaylı açıklamalara ve Videolu anlatıma All-in-One SEO Eklenti ayarları yazısından ulaşabilirsiniz.
SEO Description

SEO Description alanı doğru şekilde doldurulmalı (Max: 156 karakter)

Yazı / Sayfa URL – Permalink (Kalıcı Linkler)

Yazı ya da sayfanızın URL’si anahtar kelimeyi içermelidir. WordPress ayarların kalıcı linklerin anlaşılır bir biçimde düzenlenmesi gerekir. Kalıcı (Permalink) Linklerin nasıl düzenlendiğini Platinum Seo Pack Eklentisi sayfasından izleyebilirsiniz.

Yazı / Sayfa İlk paragraf

%100 etkisi olmasa da Google yazının ilk 100 kelimesi içinde anahtar kelimeyi görmek istiyor. Bu nedenle zorlama yapmadan anahtar kelimenin ilk yüz kelime içinde kullanılmasına dikkat edin.

Yazı / Sayfa kelime sayısı

Google, yazılacak yazıların minimum kelime sayısını 300 olarak tavsiye etmektedir. Ancak 500 kelimelik özgün makaleler yapılan denemeler sonucunda oldukça iyi sonuç vermiştir. Bu kelime sayısı okuyucuyu sıkmadan ve eksik bilgi vermeden derdinizi anlatmanızda oldukça efektiftir.

Yazı / Sayfa İçerik Kalitesi

Tüm yukarıda anlattıklarımı ya da birazdan aşağıda anlatacaklarımı bu bölümü anlamadan ve doğru uygulamadan denerseniz hiçbir sonuç alamazsınız. Üstüne basarak ve altını çizerek söylüyorum ki ÖZGÜN İÇERİK şart. Yazdığınız makalelerin tamamının özgün olması gerekmektedir. Kopyala- yapıştır içerikle ancak başka sitelerin taklitçisi olursunuz.

Anahtar Kelime Yoğunluğu

Yazdığınız makalelerin içinde kullandığınız anahtar kelime yoğunluğunun %2 ile %4 arasında olması tavsiye edilmektedir. Bu oranın üzerinde kullanılan anahtar kelime yoğunluğu sayfanın spam olarak algılanmasına neden olabilir. Anahtar kelime içindeki sözcük sayısı da diğer bir kriter olarak vurgulanmakta. Örneğin “Wordpress SEO Önerileri” 3 sözcükten oluşan bir kelime öbeği. 500 kelimelik bir makalede bu uzunlukta bir anahtar kelime öbeği için tavsiye edilen kullanım sayısı 2-3’tür. (Dikkat % olarak vermedim. 2 ya da 3 kez.)

Kullanılan Resimlerin Optimizasyonu ( Image Optimization)

Site içi SEO açısından bakıldığında diğer önemli bir konu kullanılan görsellerin sayfa hızına olan etkisidir. Resimler farklı boyutlarda ve çözünürlüklerde kayıt edilebilir. Resimlerde yapacağınız optimizasyon çalışması görselliği bozmayacak düzeyde olmalıdır. Ancak yaptığınız bu çalışma resmin sunucu üzerinde kapladığı alanı küçültebilir ve ziyaretçilerin bilgisayarlarına indirme sürelerini kısaltabilirsiniz. Son dönemlerde Google resim dosyalarının Progressive olarak kullanılmasını tavsiye etmektedir. Site Hızı ve kullanılan resimlerin optimizasyonu  ile ilgili açıklamalara Site Hızı 1.Bölüm – Grafikleri optimize ederek küçültme yazısından ulaşabilirsiniz.

Site Haritası

Site haritasını iki açıdan yorumlamak gerekir. Bir tanesi ziyaretçilerinizin aradıkları bilgiye rahat ulaşabilmelerini sağlayan yani insana hitap eden site haritası. Diğeri ise Google botlarının sitenizi düzgün indexlemesine yardımcı olacak olan Site haritası (sitemap.xml) dosyasıdır.

Site Haritası adı altında oluşturacağınız bir sayfayı menülerinize ekleyebilirsiniz. Ziyaretçileriniz siteye geldiği zaman Site Haritası sayfasını ziyaret ederek, aradıkları kategorileri ve konu başlıklarını rahat bir biçimde bulurlar. Doğal olarak sitede geçirilen süre ve memnuniyet artar.

WebMaster Tools maarifetiyle google’a sitemap.xml dosyasını ekleyerek Google’ı sitenizdeki yazılar hakkında bilgilendirebilirsiniz. Yeni bir yazı eklediğinizde, Webmaster üzerinde bulunan site haritası otomatik olarak güncellenir ve Google yeni yazıdan haberdar olarak indexlemek üzere botlarını gönderir. WebMaster Tools ile ilgili linki sayfanın sonunda görebilirsiniz.

Sitenizin hızlı indexlenmesini sağlayacak diğer bir yöntem de Ping Servisleridir. Bu servislerin Pagerankları oldukça yüksektir. Genelde Pr7 değerine sahiplerdir. Siz kendi sitenizde herhangi bir yazı yayınladığınızda bu siteleri bilgilendirirseniz Google botlların sitenizi hemen indexleme olasılığı daha yüksek olur. WordPress –> Ayarlar –> Yazma menüsü altında bulunan “Servisleri Güncelle” sekmesi bunun için kullanılmaktadır. En kısa sürede Ping Servisleri ile ilgili bir yazıyı kaleme alacağım. WordPress Ping Servisleri yazısı tamamlandığında buradan ulaşabilirsiniz.

 Robot.txt dosyası

Robots.txt dosyayı ile siteyi gelen botların dosyalara erişimlerini engelleyebilirsiniz. Bu sayede hangi dosyaların indexlenip hangi dosyaların indexlenmeyeceğine karar verebilirsiniz. Detaylı bilgiye WordPress robots.txt yazısından ulaşabilirsiniz.

WordPress Site Dışı Optmizasyon

Sosyal Medya

Sosyal medyanın tanıtım üzerindeki etkisi tartışılmaz bir boyuttadır. Facebook, Google+ gibi sosyal paylaşım mecraları sitenize trafik çekmek ve ziyaretçilerinizle sürekli iletişimde kalmak için en etkili yollardan biridir. Sitenize ait sosyal medya sayfalarını kullanabileceğiniz gibi, ziyaretçilere kendi hesapları üzerinden de yazılarınızı tanıtma imkanı verebilirsiniz. Ziyaretçiler beğendikleri bir yazıyı tek bir tıkla kendi hesaplarında paylaşabilirler. Sosyal medyada paylaşımı sağlayabilmek için WordPress Socialize Eklentisi’ni önerebilirim.

BackLink

Sitenize dışarıdan gelen bağlantılardır. SEO açısından en çok tartışılan konuların başında gelir. Özellikle Penguen’den sonra sıralamalarda deprem etkisi oluşmasının en büyük sebebi Backlinkler olmuştur. Google’ın backlinklere bakış açısını herkes farklı yorumlamaktadır. Benim açımdan bakıldığında backlink artışı doğal olmalıdır. Yeni bir sitenin ziyaretçi sayısı aylık 1000-1500 arasındaysa ve backlink sayısı abartılı bir şekilde 500’lere dayanmışsa bu oldukça şüpheli bir durumdur. Yani siteye gelenlerin 3’te 1’i siteyi paylamış…

Backlink açısından bakıldığında domain yaşı, backlink kalitesi ön plana çıkıyor. Yavaş yavaş ve mantıklı bir şekilde eklenen backlinklerin faydası olacaktır. Kesinlikle BlackHat SEO olarak backlink almayın derim. İlk başlarda faydasını görebilirsiniz, ancak biraz daha uzun vadede düşündüğünüzde fatura ağır olacaktır. Nedenine gelince siteyi belirli bir anahtar kelimede yukarılara taşımak için toplu halde backlink alımı yapmanız gerekir. Aldığınız hizmetin karşılığında 2 ya 3 anahtar kelime üzerinden sitenize gönderilmiş yüzlerce backlink sahibi olursunuz. Peki bu duruma Google ne diyor? “Sitenize gelen backlinkleri PENGUEN kardeşimle birlikte inceledim. Ve gördüm ki; TESADÜF!!! eseri yüzlerce insan aynı kelimeler üzerinden link vermişler. Bana inandırıcı gelmedi”. Bu incelemenin sonunda sitenin cezalandırılacağı kesindir. Google SEO Penguen ve Panda yazısında Google Penguen update hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Google Analytics ve Web Master Tools

Sitenizin istatistiklerini detaylı bir biçimde Google analytics üzerinde görebilirsiniz. WebMaster Tools ise sitenizin sağlıklı bir biçimde işleyip işlemediğini denetleyen platformdur.

Google Analytics

Google Webmaster-Tools 1.Bölüm – Site Yapılandırma

Benzer konular:

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.