Google, Sıkça Sorulan Sorular – SSS yapısal veri işaretlemesi (FAQ structured data) desteğini Mayıs 2019’da açıklamıştı.
WordPress sitene SSS yapısal veri işaretlemesi ekleyerek arama sonuçlarında “Zengin Sonuçlar” olarak yerini alabilirsin. Yaptığın bu çalışma sana daha fazla ziyaretçi olarak geri dönecektir.
İlk karşılaşanlar için karışık yazılım kümesi olarak gözüken yapısal veri işaretlemesi uygulanması son derece basittir. WordPress eklentisi ve Google’ın test araçları sayesinde yapısal veri işaretleme ve yaptığın işi kontrol etme şansına da sahipsin. Senin için hazırladığım yazıyı sonuna kadar adım adım takip edersen 20-25 dakika sonra ilk “Sıkça sorulan sorular yapısal veri işaretlemesini” tamamlamış ve zengin sonuçlardaki yerini almış olacaksın.
Uygulamaya geçmeden önde FAQ – Rich Snippet (SSS Zengin Sonuç) hakkında bilmen gereken bir iki noktaya dikkatini çekmek istiyorum. Aşağıdaki resimde göreceğin üzere, Google’ın kullanım talimatlarında SSS yapısal veri işaretlemesinin reklam amaçlı kullanılmaması gerektiği özellikle belirtilmiş.
Sitende uygulamaya geçmeden önce diğer talimatları Google‘ın developer sayfasından okumanı öneririm.
SSS Yapısal Veri İşaretlemesi ve SSS Zengin Sonuç Nedir?
Sıkça sorulan sorular (SSS) yapısal veri işaretlemesi yazılarını yayınlarken açıklama getirdiğin konu hakkında SSS verdiğin cevapları içeren bir bölümdür. Kurallara uygun şekilde işaretlendiğinde Google’ın arama sonuçlarında “Zengin Sonuçlar” olarak görüntülenir. İlk sayfada yer alan sonuçlar listelenirken SSS ve cevaplar kullanıcıya gösterilir. Fark yarattığından tıklanma oranı ve dolayısı ile ziyaretçi sayısı da artar.
Google’a sitenin içeriği hakkında verdiğin doğru bilgilendirme ödüllendirilmeni sağlar. Verilebilecek en büyük ödülde binlerce site arasında ilk sıralarda yer almaktır. Karşılıklı kazan-kazan politikası izleniyor diyebiliriz. Sen doğru işaretleme yaparak Google’ın işini kolaylaştırıyorsun Google’da seni ilk sırada parlatarak daha fazla ziyaretçiye ulaşmanı sağlıyor.
Sıkça sorulan sorular yapısal veri işaretlemesi doğru yapıldığında zengin sonuç görüntülenecektir.
Yapısal veri işaretlemesi nasıl yapılır? Önce başlıklara bakalım…
İçindekiler
1. Structured Content Plugin Kur
2. SSS araştır
3. Yazıya SSS Bölümü Ekle
4. Google SSS Talimatlarını Oku
5. Cache’i Temizle
6. Yapısal veriyi Google’da test et
7. URL’nin dizine eklenmesini iste
8. Sonuçları kontrol et
9. Google search console hataları bul
10. Diğer eklentiler
11. Yapısal veri işaretlemesi hakkında sıkça sorulan sorular
1. Structured Content Plugin Kur
WordPress eklentileri işimizi oldukça kolaylaştırıyor. SSS işaretlemesini structured content eklentisiyle yapacağız. Kullanması oldukça kolay olan eklenti site üzerinde de ağır bir etki yaratmıyor. Structured Content eklentisi sayfasına bakıldığında bence şu anda yaptığı işin önemi kadar değer görmüyor. Şimdilik 3000+ kurulum gerçekleşmiş ama ileride artacağını düşünüyorum.

WP SSS yapısal veri işaretlemesi için kullanacağımız eklenti
Yazıyı hazırlamadan önce her zamanki gibi rakip analizi yapıp anahtar kelimeleri araştırdım. Ve henüz Türkiyede “Rich snippet” olayının anlaşılmadığını gördüm. Sitesini yukarılara çıkarmak isteyenler adına büyük fırsat olduğunu düşünüyorum.
Eklentiler > Yeni Ekle > seçtikten sonra arama bölümünde “Structured Content” ya da “Structured Content (JSON-LD)” olarak arattığında kuracağımız eklentiyi hemen görebilirsin.
“Hemen yükle” butonunu tıklayarak indirme işlemini tamamla ve etkinleştir.
2. SSS araştır
Yazacağın konu hakkında oluşan soruları Google’dan araştır. Soruları kendi kafana göre de oluşturup yayınlayabilirsin ama insanların sordukları genel sorulara cevap verirsen siteni tercih etme oranları yüksek olacaktır. Mesela ben bu yazıyı hazırlamadan önce insanların neler sorduğunda baktım ve “Yapısal veri işaretlemesi hakkında sıkça sorulan sorular” bölümünü hazırladım.
Kısacası zengin sonuçlarda yer almış olmak için iş yapmanı önermem. Verdiğin cevaplar gerçekten sık sorulan soruların cevaplarıysa insanlar ilgi gösterecektir. Diğer türlüsü sadece teknik olarak seni tatmin eder.
3. Yazıya SSS Bölümü Ekle
- Adım: Structured Content eklentisini kur.
- Adım: Yazının editör bölümüne geç.
- Adım: Araç çubuğundan eklentinin kısa yolunu seç.
- Adım: Tek soru cevap için “Single FAQ”, fazlası için “Multi-FAQ” seç.
- Adım: SSS Araştır bölümünde yaptığın inceleme sonucu bulduğun soruları ve cevapları ekle. Gördüğüm kadarıyla kafada çıkan siteler genelde 3-9 arası soru paylaşıp cevaplıyor.
“Frage” satırına soruyu, “Antwort” satırına cevabı ekle. Eğer görsel yükleyeceksen “Select Image” kullanarak ekleyebilirsin. İlk soru-cevap eklemesini tamamladıktan sonra “+ Add one” seçerek ikinciyi ekleyebilirsin. Tüm girişleri yaptıktan sonra “Tamam” düğmesini tıklayarak yazıya eklemeyi bitir.
Bitirdiğinde, yazının “Görsel” bölümünde aşağıdaki gibi kodlar görüyor olmalısın;
4. Google SSS Talimatlarını Oku
Google yapısal veri işaretleme yönergeleri konusunda son derece açıktır. Herhangi bir işaretleme yapıp yayınlamadan önce bu yönergeleri okuyarak hareket etmeni öneririm. Yönergelere Google geliştiriciler SSS sayfasından ulaşabilirsin.
Özetlemek gerekirse;
- SPAM yapma
- Reklam aracı olarak kullanma
- İçeriğin herkes tarafından görülebildiğinden emin ol
- Genel toplumsal kurallara ve yasalara aykırı SSS yayınlama
5. Cache’i Temizle
WP sitende herhangi bir cache eklentisi kullanıyorsan cache’i temizle.
6. Yapısal veriyi Google’da test et
Yazıyı yayınlamadan ve dizine eklenmesini istemeden önce eklediğin kodların çalışıp çalışmadığını “Zengin Sonuçlar Test” aracını kullanarak kontrol et. Sayfayı açtığında test etmek istediğin URL’yi “Test etmek için bir URL girin” satırına yapıştır. Sonra “URL’yi test et” butonuna bas.
Sayfan analiz edildikten sonra eklemiş olduğun zengin sonuç kodları ile ilgili raporu görebilirsin.
7. URL’nin dizine eklenmesini iste
Yazıyı tamamladıktan ve yayınladıktan sonra Google Searh Console (URL Denetimi) üzerinden URL’yi denetle.
URL denetiminde “Geliştirmeler” başlığı altında sitene ait yapısal veri işaretlemelerini görebilirsin. Herhangi bir hata algılanmıyorsa “Dizine eklenmesini iste” butonunu tıklayarak hazırladığın yazıyı dizine ekle.
Dizine ekle butonunu sürekli kullanmanı bir faydası olmayacaktır. Google belirli bir iş planı çerçevesinde talebini değerlendirecektir. Eğer ilerleyen dönemlerde sayfanda değişiklik yaparsan bu bölüme gelerek tekrar eklenmesini isteyebilirsin.
8. Sonuçları kontrol et
Yazını hazırladıktan WP SSS yapısal veri işaretlemesini ve kontrollerini yaptıktan sonra Google’da nasıl göründüğünü kontrol et. İşaretlemenin sadece yeni yazdığın yazılarda geçerli olacağını düşünme. Eskiden hazırladığın yazıların da zengin sonuçlarda görünmesini sağlamalısın. Düzeltmeleri yaptığında sitene gelen trafiğin arttığını göreceksin.
9. Google Search Console SSS hatalarını bul
Yapısal verilerin durumlarını ve varsa hataları console menüsündeki “Geliştrmeler” başlığı altında görebilirsin.
Geliştirmeler başlığı altından incelemek istediğin başlığı seçerek Hata / Uyarılarla geçerli / Geçerli URL’leri listele. Hatalar vara yönergeleri takip ederek hataları temizle.
Site içi ve site dışı WordPress SEO tekniklerinden olduğu gibi FAQ (SSS) yapısal veri aracı kullanılırken talimatlara uymaya özen göstermelisin.
10. Diğer eklentiler
WP yapısal verilerin işaretlenmesi ile ilgil olarak diğer bazı eklentilerin listesini de aşağıya ekledim. Eklentiler tüm zengin sonuçları desteklemiyor. Örneğin Rank Math eklentisinde SSS (FAQ) yok. Sen de araştırarak bulduğun sonuçları artları ve eksileri bizlerle paylaşırsan sevinirim.
- Structured Content (FAQs)
- Schema Plugin
- Schema JSON-LD Markup
- Markup (JSON-LD) structured in schema.org
- WP Review Pro
- WP Recipe Maker
- Recipe Cards
11. Yapısal veri işaretlemesi hakkında sıkça sorulan sorular
FAQ (SSS) yapısal veri işaretlemesi nedir?
SSS - Sıkça sorulan sorular bir konu hakkında insanların merak ettikleri ya da edebilecekleri sorular ve soruların cevaplarının verildiği bölümdür. İlgili soruları FAQ (SSS) yapısal veri işaretlemesi ile belirterek arama ekranında zengin sonuç olarak listelenmesini sağlayabiliriz
FAQ ( SSS) zengin sonuç neden önemli?
Google hizmet kalitesini artırmak ve en alakalı sonuçları göstermek için sürekli çalışıyor. Site sahiplerinin içerikleri hakkında doğru bilgi vermesi kaliteyi artırıyor. Doğru işaretleme, doğru sonuç anlamına geliyor. Doğal olarak yapısal veri işaretlemesi siteyi üst sıralara taşıyor.
Wordpress FAQ (SSS) Yapısal Veri İşaretlemesi Nasıl Yapılır?
1 - Structured Content ekletisini kur. 2- Yazı edit bölümüne geç. 3- Araç menüsünden kısayolu çalıştır. 4- MultipleFAQ seçeneğini işaretle. 5- Soru ve cevapları ilgili satırlara ekle. 6- Tamam düğmesini tıkla.
SSS yapısal verisinde ziyaretçiler cevap yazabiliyor mu?
Hayır, interaktif bir yapı değildir.
FAQ - SSS yapısal veri işaretlemesinin kısıtlamaları var mı?
Evet, tüm yapısal veri işaretlemesinde olduğu gibi FAQ (SSS) işaretlemesinde de talimatlar vardır. Örneğin; SSS reklam aracı olarak kullanılamaz.
Merhaba Cenk bey,
Çok açıklayıcı bir yazı olmuş. Tebrik ederim.
Bir sorum olacak.
Araç çubuğundan eklentinin kısa yolunu seç. kısmında klasik editör kullanıldığında görünmekte. Blok editörü olan Gutenberg de eklentinin düğmesini nasıl buluruz?
Saygılarımla
Merhaba Gamze hanım,
Yorumunuz için teşekkür ederim. Gutenberg blog eklentisi ilk çıktığında yapısal veri işaretlemesi bazı SEO eklentileriyle uyumsuzluk gösteriyordu. SEO eklentleri premium versiyonlarında geçici olarak sorunu çözmüşlerdi. Ancak şu anda aşağıdaki adımları takip ederek (structured content) SSS yapısal veri işaretlemesi yapılabiliyor.
1- Yazı içinde “Blok Ekle” seçeneğini işaretleyin.




2- Eğer daha önce FAQ eklenmişse hemen üst tarafta gözüken “? FAQ” simgesine tıklayabilirsiniz.
3- Daha önce eklemediyseniz aşağıya doğru indiğinizde Structured Content (#WPSC)’yi görebilirsiniz. Menüyü açtığınızda aşağıda FAQ seçeneğini görebilirsiniz.
4- Seçiminizi yaptıktan sonra gelen ekrana soru ve cevaplarınızı girebilirsiniz.
Umarım resimler açıklayıcı olmuştur.
Cenk
Çok teşekkür ederim Cenk bey. Gayet açıklayıcı olmuş. Kolaylıkla (structured content) SSS yapısal veri işaretlemesi yapabildim.
Saygılar
Gamze