WordPress ve PHP

Bir önceki yazımızda index.php ve style.css dosyalarını oluşturduk. Henüz içleri boş olmasına rağmen, bu iki dosya localhost üzerindeki WordPress sayfamıza tema atamamıza yeterli oldu. Aklımdan hemen index ve style dosyları üzerinde eklemeler yapıp değişiklikleri localde izlemek geçiyordu. Ancak; PHP’ye uzak olan arkadaşlar için ufak bir tanıtım sayfası hazırlamak bana uygun gözüktü. “PHP’yi biliyorum” diyorsanız, bu sayfayı hemen geçebilirsiniz. Eğer hiçbir tanışıklığınız yoksa sizleri tanıştırmaktan büyük onur duyarım. Bu sayede ileriki yazılarda karşılaşacağımız PHP komutlarının kullanımı hakkında önbilgi sahibi olacaksınız. Download ve güncellemeler için php.net sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Biz kurulum işlemlerimizi tamamladığımız için buyrun devam edelim.

PHP Nedir?

HTML sayfalar kullanıcı bilgisayarı üzerinde işlenen ve gösterilen sayfalardır. Bu sayfalar üzerinde bir takım işlemler gerçekleştirilmeye çalışıldığında; Server ve Kullanıcı bilgisayarı arasında sürekli bir trafik oluşturulmak zorunda. Ayrıca interaktif işlemler ya da bilgi alıp depolamaya yönelik hizmetler çok zahmetli olmaktadır. PHP ise server üzerinde çalışan bir yazılım dilidir. Temel hedef formlar aracılığı ile kullanıcıdan bilgileri almak, depolamak ve server üzerinde istenen işlemleri (-ki çok daha hızlı olmaktadır-) gerçekleştirip, kullanıcıya iletmektir. Web Sayfaları üzerinde buraya yazmakla bitiremeyeceğim kadar çok geniş bir kullanım alanı vardır. PHP açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir yazılımdır. Birçok işletim sistemiyle uyumlu versiyonlar mevcuttur. Database bağlantılarına da olanak verdiği için bir çok script yazarı PHP’yi tercih etmektedir. Kısacası; server tabanlı script dilidir. HTML kodlar arasına gömülerek kullanılabilir, kullanıcıyı rahatsız etmeden sessiz sedasız çalışır.

PHP döngüsü

PHP Döngüsü

PHP Komut Yazılımı

XAMPP – localhost kurulumunu tamamladığımız için işimiz çok kolay. Bundan sonra notepad ya da diğer text editorler yardımıyla hemen php dosyalarımızı oluşturup, komut yazılımlarına başlayabiliriz. PHP için özel hazırlanmış editörlerdende faydalanabilirsiniz. Yazdığınız kodları highlight şekilde gösterip, yazılımda bir hata varsa hemen uyarı mesajı verirler, bu sayede yazdığınız script’te nerde hata yaptığınızı kolayca görebilirsiniz. PHP ile ilgili fonksiyonlar, komutlar, döngüler vb. gibi konuları ayrı ayrı başlıklar halinde yayınlamayı düşünüyorum.

Benzer Konular

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.