Google Webmaster-Tools

Sitemizi arama motorlarına karşı optimize etmemiz için google tarafından oluşturulan Webmaster-Tools her webmasterin kesin ihtiyacı olduğunu söyleyebilirim. Böylece daha sonra, örneğin sitenizin coğrafi hedefini belirtebilir, anahtar kelime listesi ve HTML hatalarını görebilir ve siteniz ile ilgili çok daha fazla optimize edebileceğiniz alanların istatistiki bilgilere ulaşabilirsiniz. Google Webmaster-Tools aracını gerçekten çok kapsamlı olduğu için tek bir yazıda tanıtmak çok uzun olacaktı, 4 bölümlük yazı dizisinde sizlere tanıtmaya çalışıcam.

4 Bölümlük yazıların başlıklarını Google Webmaster-Tools kontrol panelinde olan ana menü isimlerini kullandım:

1.Bölüm: Site yapılandırma

2.Bölüm: Web üzerindeki siteniz

3.Bölüm: Tanılamalar

4.Bölüm: Laboratuvar (Google Labs)

Bölümlere başlamadan önce Google Webmaster-Tools kullanımı için yapılması gereken kayıt işlemini nerden ve nasıl yapabiliriz bundan bahsetmek istiyorum.

Google Webmaster-Tools´a nasıl kayıt olurum?

Kayıt olmak için öncelikle bir gmail hesabınız olması gerekiyor. Google anasayfasına giderek üst tarafda gmail göreceksiniz buraya tıkladıktan sonra kişisel bilgilerinizi vererek yeni bir gmail hesabı oluşturabilirsiniz. Bu işlemi yaptıktan sonra yine google anasayfasına gelip webmaster tools kelimesini aratın ve gmail hesabınızı kullanarak kaydınızı yapın.

Sitenizi Eklemek

Webmaster-Yöneticisi anasayfasına geldikten sonra ilk yapmanız gereken işlem, sitenizi eklemek. Bunu yapmak için “Site Ekleyin..” düğmesine tıklıyoruz ve daha sonra sitenizin adresini (http:// olmadan) yazıp onaylıyoruz. Bu aşamadan sonra sitenin gerçek sahibi olup olmadığınızı kontrol etmek için doğrulama işlemi yapmanız gerekiyor. Bu işlem için google 3 farklı yöntem sunur.

1. Meta-Tag

Bu opsiyonu işaretlediğinizde size özel bir Meta-Tag gösterilir bu kodu sitenizin header kısmına eklemelisiniz.

2. HTML Dosya yükleme

Bu opsiyonda öncelikle bir HTML dosyasını indiriyorsunuz, indirmiş olduğunuz bu dosyayı daha sonra FTP ile bağlanıp root klasörünüze atıyorsunuz.

3. DNS kaydı yapmak

Bu opsiyonda hostunuza ait Nameserver alanında google dan aldığınız veriyi girmeniz gerekiyor.

Ben genelde ikinci opsiyonu kullanıyorum (HTML dosya yükleme). Birinci yöntemi kullanmamın nedeni ana index´e yeni bir kod eklemiş oluyoruz dolayısıyla dosya boyutumuzu artırmış oluyoruz. Üçüncü yöntemde Hostumuzda DNS kaydı yapmamız gerektiği için hostumuzdan bunu istememiz gerekiyor ve etkinleştirmesi bazen 48 saate kadar sürebiliyor.

İstenilen yöntemi kullanıp gereken ayarları yaptıktan sonra artık tekrar webmaster yöneticisine dönüp doğrula düğmesine tıklamanız gerekiyor. İlk iki yöntemde bikaç dakika içinde google sitemizi check edip webmaster yöneticisine eklemiş olacaktır. Bu aşamadan sonra site adresine tıklayıp webmaster tools kontrol paneline gelmiş olacaksınız.

Goole Webmaster Tools´a sitenizi ekleme işlemi hakkında daha önce video çekmiştim, tüm yukarda yazılan işlemleri video eşliğin de yapabilirsiniz…

Videoyu izlemek için… Video 28

Benzer konular:

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.